Цукровий Діабет І Алкоголь : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Цукровий Діабет І Алкоголь

 

Важливе завдання лікаря у веденні пацієнта з цукровим діабетом - переконати хворого в зміні способу життя. Насамперед, це стосується шкідливих звичок.

Навчання пацієнтів може проводитися як індивідуальними, так і груповими методами. Якщо не вдається переконати пацієнта повністю відмовитися від шкідливих звичок, слід навчити його, як обмежити ризик зловживання.

Алкоголь - це природний продукт метаболізму людського організму. Він міститься в концентрації 30-60 мг/л у крові осіб, що не вживають спиртні напої. Шкідливий вплив алкоголю на організм виникає при значному перевищенні нормальної концентрації в крові.

Помірне вживання алкоголю з їжею при компенсованому, добре контрольованому цукровому діабеті суттєво не впливає на рівень глюкози в крові. Алкоголь не метаболізується в глюкозу і пригнічує глюконеогенез, тому, якщо пацієнти приймають цукрознижувальні препарати або інсулін, вживають алкоголь без достатньої кількості їжі, може розвинутися гіпоглікемія. Має значення для розвитку гіпоглікемічних реакцій і підвищення концентрації контрінсулярних гормонів - кортизолу і гормону росту, що роблять вплив на вміст цукру в крові через 3-4 години після виділення в кров. Це пояснює, чому ризик розвитку гіпоглікемії наступає через декілька годин. Повністю відмовитися від вживання алкоголю слід при вагітності, а також при зловживанні алкоголем в анамнезі. Суттєво зменшити або повністю припинити прийом алкоголю слід при наявності панкреатиту, нейропатії, дисліпідемії (особливо гіпертригліцеридемії).

У випадку, якщо хворий не може повністю відмовитися від вживання алкоголю, американські диабетологи рекомендують дотримуватися наступних правил:

  • приймати не більше 2-х стандартних доз в день, 1-2 рази в тиждень (1 стандартна доза = 30 г алкоголю = 50 мл горілки = 150 мл вина = 350 мл пива);
  • після вживання алкоголю доза інсуліну повинна бути знижена. Дозу цукрознижувальних препаратів потрібно істотно знизити. Перед сном після прийому підвищеної дози алкоголю необхідно визначити глікемію і, при необхідності, прийняти додаткову кількість їжі;
  • вживати алкогольні напої можна тільки при хорошій компенсації цукрового діабету;
  • вживати алкоголь треба під час або після їжі, але не перед їжею;
  • слід уникати вживання солодких вин і лікерів, переважно пити біле сухе вино;
  • краще вживати світле пиво з вмістом алкоголю менше 5%;
  • небажане вживання напоїв з високим вмістом алкоголю та низьким вмістом вуглеводів - горілка, коньяк, ром і т. д.;
  • не використовувати для приготування коктейлів солодкі газовані напої, тоніки або фруктові соки - краще напої без цукру або просто воду;
  • не керувати автомобілем після прийому алкогольних напоїв;
  • при вживанні алкогольних напоїв необхідно враховувати вміст калорій (100 г горілки відповідають 70 г цукру або 39 г вершкового масла);

З вищенаведеним твердженням не згоден. Так, горілка містить калорії, але не містить вуглеводів, тому ніяк не впливає на рівень цукру.

ризик розвитку гіпоглікемії збільшується після прийому алкоголю натщесерце, при великій перерві між прийомами їжі і після фізичного навантаження;

введення глюкагону після вживання алкоголю малоефективно;

хворий на діабет ніколи не повинен використовувати алкоголь як цукрознижувальної засіб;

хворі на діабет повинні завжди носити з собою картку з позначенням «Я хворий на діабет», так як при гіпоглікемічної коми і запаху алкоголю їх приймуть за п'яних і не завжди нададуть необхідну допомогу.

Необхідно враховувати, що алкоголь впливає на лікарську терапію. Мінімальне взаємодію при застосуванні інсуліну, інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту, інгібітора-глюкозидаз-акарбозою.

При прийомі препаратів сульфонілсечовини та етанолу зростає ризик гіпоглікемічних реакцій. Бігуаніди при вживанні великих кількостей алкоголю можуть викликати лактоацидоз. У той же час можна приймати бігуаніди при мінімальному споживанні алкоголю і нормальній функції печінки.

Вживання алкоголю спільно з хлорпропамидом і толбутамідом може призвести до дисульфирамоподобной реакції.

Вживання алкоголю може сприяти розвитку кетоацидозу, який зумовлений пригніченням глюконеогенезу та глікогенезу, а також посиленням метаболізму жирних кислот з надлишковим утворенням кетонових тел. У відміну від діабетичного кетоацидозу з підвищеним синтезом ацетоацетата, при вживанні алкоголю в надлишку утворюється β-гідроксибутират, на який не реагують тест-смужки. Тому такий кетоацидоз на початку свого розвитку не може діагностуватися загальноприйнятими методами.

Персики лікують діабет

Персики лікують діабет

Медикам добре відомо, що діабет і серцево-судинні патології починають розвиватися в організмі людини в результаті метаболічних порушень у роботі далее

Принадлежит категории


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі