Що таке цукровий діабет : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Настоящему кофеману нужна как воздух аренда кофемашин киев и львов по низким ценам!

Що таке цукровий діабет

 

Цукровий діабет (ЦД) - це порушення обміну речовин, при якому не відбувається нормального засвоєння клітинами організму цукру (глюкози) з крові. Суть цього зводиться до одного, найважливішого - у людини хронічно підвищується цукор в крові. Значить, якщо домогтися, щоб цукор не підвищувався, то захворювання як би не буде, точніше, не буде небезпечних наслідків, тобто діабетичних ускладнень.

Глюкоза є основним джерелом енергії, універсальним паливом для наших клітин, і яка згораючи забезпечує нормальну функцію мозку, печінки, серця і м’язів, особливо при додаткових навантаженнях. А для того щоб цукор потрапив в клітини, потрібен інсулін.

Інсулін - це білковий гормон, що виробляється підшлунковою залозою, саме він доставляє глюкозу в клітку для задоволення її потреб, тобто інсулін є ключем, який повинен відкрити двері в будинок, щоб туди потрапило паливо для печі.-- Не натопиш будинок-тепла не буде. Якщо немає інсуліну (немає ключа) , то цукор в клітку потрапити не може, хоча й багато в крові.

Абсолютний брак інсуліну буває при 1 типі ЦД. При 2 типі ЦД інсулін є, його може бути більше, ніж потрібно, але він не працює - тобто ключ ламаний або, частіше клітини його не сприймають (зламаний замок).

Відмінності між 1 і 2 типом ЦД

1тип інсулінозалежний 2тип інсулінонезалежний
вік молодий старше 40 - 45 років
частота 10 - 15 % хворих 85 - 90 % хворих
причини спадковість, вірусні інфекції спадковість, надлишкова вага
фактори ризику порушення імунної системи порушення кровообігу (ІХС, АГ), операції
методи лікування ін’єкції інсуліну правильне харчування, фізичні вправи, пероральні цукрознижувальні препарати

Таким чином, хоча відмінності між 1 і 2 типами є, але в обох випадках, цукор в крові залишається підвищеним, а клітини, тим не менше відчувають дефіцит енергії. Сама ж людина відчуває почуття голоду. Але скільки б він не їв, наситити клітини не вдається, якщо не вжити заходів, тобто усунути причину - зробити ін’єкцію при 1 типі, а при 2 типі - домогтися зниження ваги шляхом правильного харчування і фізичних вправ ,тоді клітини відновлять чутливість до власного інсуліну.

Іноді доводиться приймати цукрознижувальні препарати, але як правило, цього не потрібно на перших стадіях захворювання.

Які ж норми і до чого прагнути ?

Здоровий Хворий
натще 3,5 - 5,5 ммоль/л менше 6 ммоль/л
через годину після їжі менше 7 - 8 ммоль/л менше 10 ммоль/л
через 2 години після їжі 3,5 - 5,5 ммоль/л менше 7 - 8 ммоль/л
в сечі цукру бути не повинно.

Такі показники будуть, якщо діабет компенсований.

Давайте розберемося, що ж відбувається в організмі здорової людини і що потрібно робити хворому, щоб добитися компенсації.
У здорової людини підшлункова залоза і печінка під контролем головного мозку автоматично підтримують рівень цукру в крові в межах норми. Коли він щось з’їсть-їжа перетравлюється в шлунку і кишечнику - розщеплюється до простих компонентів і надходить у кров. Поява в крові глюкози відразу ж помічається головним мозком, тобто він визначає конкретний її зміст, дає наказ підшлунковій залозі виділити інсулін (саме стільки скільки потрібно) і інсулін поступає в кров. Глюкоза надходить з крові в клітини в залежності від потреб, а надлишки запасаються в печінці у вигляді глікогену. Якщо багато глюкози і після цього залишається в крові, то вона переробляється в жир, але в крові її рівень ніколи не перевищить норми, скільки б людина не з’їв.

У хворого автоматичне регулювання зламана, а раз відмовив автопілот, означає управління людина повинна взяти в свої руки.
Значить Ви самі повинні визначати цукор в крові, а потім думати, скільки ж зробити інсуліну.
Цукор в крові підвищується багато раз в день. Тому і визначати його бажано теж кілька разів в день, щоб повністю замінити зламаний механізм. Абсолютно неприпустимо, так і просто марно, хворому 1 типом цукрового діабету вимірювати цукор крові один раз на місяць і, тим більше, один раз у три місяці в поліклініці.

Підвищений СК(цукор у крові) дуже шкідливий для людини, адже природа не передбачила життя з діабетом.

Якщо глюкоза вище норми, то вона чинить токсичний ефект, а стінки судин і нервів "засахариваются", як банку зі старим варенням. На жаль, не вдається на 100% дотримуватися норм здорової людини, але наближатися до цим межам ви повинні.
Коли СК перевищує 10 ммоль/л, бруньки починають виділяти його з сечею. Ця величина називається нирковим порогом. У різних людей вона може коливатися від 9 до 11 ммоль/л

Ось звідки, наприклад, цукор у добовій сечі - 2-3%, при тому, що в крові натще - 6 ммоль/л. Значить, після їжі, коли протягом доби СК був на багато вище 10 ммоль. Зрозуміти, - у який же конкретний час доби він підвищувався ( після якого прийому їжі), можете тільки ви самі, вимірявши глюкозу в крові через 1-2 години після їжі в різний час доби.

Найвища точка підйому цукру спостерігається через одну годину після їжі, за умови звичайно, що це не солодкий чай або шматок торта, а їжа, яка містить і вуглеводи і білки, і жири.

Отже, щоб цукор із крові не проходив нирковий поріг і не потрапляв в сечу, через годину він не повинен перевищувати 10 ммоль/л, через 2 години при правильному лікуванні він повинен бути дорівнює 7 ммоль/л. Різких перепадів СК між прийомами їжі не буде , якщо ви будете їсти часто і потроху - 5-6 разів на добу, тобто не об’їдатися і не голодувати.

Детальніше про харчуванні ми поговоримо нижче. А тепер давайте розберемо, як виявляється підвищений і знижений СК, від чого це відбувається, і що при цьому робити.

Гіперглікемія - високий цукор в крові.

симптоми що відбувається
сухість у роті, сухість шкіри, слизових Організм намагається розбавити густу солодку кров, вода із клітин переходить у судини
жага зневодненим клітинам потрібна рідина
прискорене і рясне сечовипускання цукор не може "висипатися" - нирки разом з глюкозою виводять воду (1 грам - 15 мл ), ніж посилюється зневоднення
свербіж шкіри і слизових дратуються нервові рецептори через нестачу рідини
постійна слабкість і відчуття голоду навіть після їжі клітини відчувають брак енергії, голодують
зниження ваги при хорошому апетиті руйнування власних клітин
запах ацетону з рота і від сечі - кетоацидоз клітини в якості палива починають використовувати власні білки і жири, спалюють самих себе - продукт обміну жирів - ацетон
довго незагойні рани на солодкої середовищі швидше розмножуються бактерії
у важких випадках - втрата свідомості, кома загальне виснаження і отруєння організму

Кетоацидоз - ускладнення гіперглікемії, поява ацетону в крові у великих кількостях. При тривалому недоліку звичного джерела енергії - глюкози, клітини спалюють власний жир, а продукт розпаду жирів - ацетон - отрута. Ацетон можна порівняти з їдким димом, який виділяється при спалюванні гуми (якщо її використовувати в якості палива). Природно. Він отруює організм і може призвести до діабетичної коми. Такий стан частіше спостерігається при вираженою нестачі інсуліну. Якщо ви визначили у себе ацетон і протягом декількох годин не вдалося його нейтралізувати самостійно, то необхідно негайно звернутися до лікаря, щоб не опинитися в реанімації.

Швидше за все вам поставили діагноз-цукровий діабет, після аналізу крові на цукор, коли Ви звернулися до лікаря з якоюсь з характерних скарг. На жаль, з часом, організм звикає до підвищеного цукру і адаптується до симптомів, тому ви не повинні орієнтуватися лише на свої відчуття та контролювати цукор у крові регулярно.

Негативні наслідки гіперглікемії посилюються тим, що глюкоза виділяючись з сечею,за6ирает не тільки воду, але і необхідні організму мікроелементи: калій, магній та ін Виходить сама гіперглікемія виступає як сечогінний засіб, що приводить до втрати життєво-важливих мінералів. Калій і магній беруть участь у багатьох обмінних процесах, регулюють тонус судин і необхідні для нормальної роботи серця. Якщо втрата калію і магнію тривалий час не компенсується - це серйозний фактор ризику для виникнення супутніх судинних захворювань, особливо в літньому віці. Про дію калію багато знають і намагаються заповнити його недолік з їжею, то дефіцит магнію часто накопичується.

Між тим, магній це дуже важливий макроелемент. Він бере участь в процесах нейром’язової передачі, це природний антогонист кальцію (потрібен для нормальної роботи судин), є антистресовим елементом, тому один тільки недолік магнію може призводити до артеріальної гіпертонії і порушень ритму серця. Можна заповнювати недолік магнію, приймаючи препарат "Магнерот", який також містить оротовую кислоту, що поліпшує обмін в самій серцевому м’язі.

І все-таки навіть якщо ви строго і чітко виконуючи всі рекомендації лікаря, не завжди можливо уникнути коливань СК, тому важливо знати, як вчинити в цих випадках.

Якщо ви визначили рівень цукру крові і він підвищений, необхідно прийняти заходи:

  1. Попити води (краще мінеральної, що містить солі калію і магнію та ін)
  2. Зробити ін’єкцію інсуліну (додаткову подколку).При ЦД 2 типу буває досить зробити кілька фізичних вправ.
  3. СК вище 16 ммоль/л необхідно визначити ацетон в сечі, щоб не допустити ускладнення гіперглікемії -кетоацидозу - появи ацетону.

Причини гіперглікемії

Правило:
Підвищений СК не привід для розладу. А привід для конструктивних дій.
Завжди необхідно розібратися, проаналізувати можливі причини, щоб наступного разу такого не допустити.

  1. Недостатньо ефективні дози інсуліну або цукрознижувальних таблеток.
    • пропуск ін’єкцій
    • мала доза
    • прийом таблетки або ін’єкція делана перед їжею
  2. забагато з’їли їжі (вуглеводів) і не скорегували дозу препаратів
  3. Недостатнє фізичне навантаження - недільний день на дивані
  4. Підвищена температура тіла - при застуді, операціях. Потреба в інсуліні при захворюваннях зростає через підвищення енергетичних витрат на боротьбу з інфекцією, до того ж інсулін гірше працює при цьому.
    При 1 типі ЦД доза інсуліну повинна бути збільшена на 10%, а пацієнтам, які приймають таблетки, бажано в цей період перейти на інсулінотерапію.
  5. Стрес - зрозуміло може бути підвищення цукру крові за рахунок викиду контрінсулярних (протилежних за дії) гормонів, але це не надовго і не дуже значно, тому пояснювати підвищений цукор постійним нервовим перенапруженням не можна. Однозначно, основні причини гіперглікемії не в цьому.
  6. Прийом інших лікарських препаратів:
    - гормональні, деякі гіпотензивні, препарати нікотинової кислоти
  7. Підвищений цукор крові може спостерігатися після епізоду гіпоглікемії (низького цукру), за рахунок викиду глюкози з запасу печінки. Печінка постійно виробляє невелику кількість глюкози для підтримання нормального рівня цукру крові, коли людина довго не їсть. Але після гіпоглікемії у хворого СД, печінка виробить глюкози набагато більше, потрібно до норми.
  8. Неправильне зберігання або техніка введення інсуліну.
  9. Підвищення ваги, особливо швидке - може сильно погіршити чутливість клітин до інсуліну.

Гіпоглікемія

Гіпоглікемія - це зниження глюкози крові нижче 2.9 ммоль/л. Низький цукор дуже небезпечний для всього організму, але в першу чергу страждає нервова система. Симптоми гіпоглікемії виявляються реакцією з боку нейрогуморальної системи.
симптоми що відбувається і чому
гостре почуття голоду, різка слабкість недолік енергії в клітинах
різка пітливість, переважно у верхній частині тіла клітини намагаються позбавитися від зайвої рідини, згустити кров
внутрішня тремтіння, тремтіння у кінцівках, прискорене серцебиття за рахунок викиду гормонів стресу судини звужуються, м’язові волокна скорочуються мимоволі, прискорюється кровотік
блідість шкіри відбувається відтік крові від периферійних тканин
головний біль , запаморочення, парестезії навколо рота, погіршення зору недолік харчування для нервових клітин головного мозку
дратівливість, дезорієнтація, агресивність або ейфорія порушення діяльності головного мозку, що веде до прояву підсвідомих реакцій


Такі симптоми можуть відчувати не тільки пацієнти з інсулінозалежний ЦД, але і ті, хто приймає пігулки або навіть просто дотримують дієту. Кожен повинен знати, що ж робити при гіпоглікемії.

Правило:
Завжди носити з собою цукор.
Коли ви відчули симптоми гіпоглікемії потрібно терміново вжити 3-4 шматка цукру-рафінаду - це складе 2 хлібної одиниці (ХО) быстроусвояемых вуглеводів. Якщо цього не зробити, подальше зниження цукру може призвести до втрати свідомості, тоді ви не зможете допомогти собі самі. Ваші родичі, також повинні знати симптоми гіпоглікемії, і що потрібно робити в цій ситуації. Необхідно мати при собі саме цукор, а не хліб або шоколад. Цукор - це быстроусвояемый вуглевод, і він відразу нормалізує рівень цукру крові.

При перших симптомах зниження цукру крові необхідно взяти 2 ХЕ, ще й потім, щоб зупинити несприятливий для Вас, викид глюкози з запасів печінки, інакше цукор в крові підніметься значно вище норми.

Іноді симптоми зниження глюкози виникають і при більш високому рівні - 6-9 ммоль/л - це помилкова гіпоглікемія, тоді, коли перед цим був тривалий період декомпенсації, тобто цукор в крові тримався вище 14-17ммоль.

Визначити, яка ж у Вас зараз гіпоглікемія - справжня або помилкова можна тільки вимірявши рівень глюкози в крові, але в будь-якому випадку при підозрі на гіпоглікемію, необхідно, на всяк випадок, вжити 2 ХЕ (випити солодкий чай).

Причини гіпоглікемії

1) Доза інсуліну або таблеток завищена:
технічні похибки, неправильний розрахунок, помилка самоконтролю

2) Недолік вуглеводів (ХЕ) в їжі або ж зовсім пропуск їжі
(Наприклад: Ви з’їли салат і яйце на тлі нормального цукру крові і звичайної дози інсуліну.)

3) Неадекватно висока фізичне навантаження
(наприклад: робота в городі в суботній день, при тій же дозі інсуліну або таблеток, що і в ті дні, коли виконуєте невеличку домашню роботу) Інтенсивні фізичні вправи сприяють швидкому засвоєнню цукру, в таких випадках необхідно зменшити дози інсуліну та збільшити прийом вуглеводів - приймати додатково 0,5-1 ХЕ щогодини. Важливо не допустити відстроченої гіпоглікемії-проконтролюйте СК перед сном-він повинен бути не менше 6 ммоль/л

4) Прийом інших лікарських препаратів:
саліцилати, антидепресанти, антигістамінні, бета - блокатори

5) Порушення всмоктування їжі ( блювота, пронос та ін. захворювання ШКТ)

6) Вживання алкоголю (особливо великих доз)
Він блокує вихід глюкози з печінки ( печінка "зайнята" алкоголем). При недостатньому надходженні вуглеводів з їжею ризик гіпоглікемії посилюється, може бути відстрочена (нічна ) гіпоглікемія.
Потрібно вміти правильно закушувати і нічим не зловживати. Обов’язково попередьте оточуючих про можливі симптоми та наслідки зниження цукру крові.

Сам по собі алкоголь не протипоказаний в невеликих кількостях, оскільки він є:

  • антидепресантом ( покращує настрій)
  • спалювачем жиру ( профілактика атеросклерозу)
  • засобом, поліпшує кровообіг, розширюючи судини.

Але пам’ятайте позитивні властивості алкоголю виявляються тільки при досить частому його вживанні в наступних кількостях:

  • 100 - 200 г сухого вина (краще червоного-більше вітамінів)
  • 50 - 75 г горілки або коньяку (за умови впевненості в їх хорошій якості)
  • 250 - 300 г світлого пива ( темне пиво, як правило, міцніше і калорійне, його не більше - 200 м)

Будь-який алкогольний напій калорійний і стимулює апетит, тому для людей, що бажають скинути вагу, він небажаний.

Нагадаємо, якщо Ви схудли, то, зазвичай, чутливість до інсуліну посилюється, і Вам знадобиться декілька менша доза цукрознижуючих препаратів. Частіше контролювати цукор в крові і, при необхідності, поступово зменшуйте дози ліків.

Нічна гіпоглікемія може виникнути, якщо була занадто висока доза вечірнього інсуліну або після інтенсивних фізичних навантажень, або прийому алкоголю.
Симптоми нічної гіпоглікемії проявляються нічними кошмарами, а вранці Ви прокидаєтеся з відчуттям розбитості і головного болю. Рівень цукру, швидше за все, буде -12 - 14 ммоль/л

Легкі гіпоглікемії, які швидко усуваються, як правило, не небезпечні, вони навіть неминучі при хорошій компенсації СД.
Щоб допомогти лікарю підібрати адекватні дози інсуліну, а, насамперед, самому собі довести причину несприятливого самопочуття і упевнитися в правильності своїх дій, по можливості, частіше вимірювати рівень глюкози крові. Особливо часто, коли Ви сумніваєтеся або виникають непередбачені ситуації:
- бенкет, стрес, простудні захворювання або операції, а також зміна клімату
- кетоацидоз

Також було б розумно записувати результати своїх вимірів в щоденник, тоді Вам легше буде їх аналізувати і робити правильні висновки.

Приклад щоденника самоконтролю

Частоту вимірювань цукру Ви повинні визначити самі, вона залежить від ваших цілей і, звичайно, можливостей. Пам’ятайте, чим краще контроль за захворюванням, тим менше обмежень і більше свободи.

Для інсулінозалежного ЦД -1 типу:
Під час підбору доз інсуліну, в стадії декомпенсації або інших гострих станів - його необхідно вимірювати 3 -4 рази на день, в подальшому, якщо стан стабільний, то достатньо 1 -2 рази на день у різний час доби. При частому контролі рівня цукру в крові, в сечі його рівень можна не вимірювати.

Для инсулинонезависимого ЦД - 2 типу:
Бажано контролювати цукор в крові хоча б 2 -3 рази на тиждень в різний час доби. У крайніх випадках (брак фінансів ), можна перевіряти цукор в сечі і домогтися негативних результатів. Цукор в сечі буде відсутній, якщо в крові він не перевищує нирковий поріг - 10 ммоль/л (за умови відсутності патології нирок).

У наш час є маса можливостей для хорошого самоконтролю. Можна вимірювати цукор дуже точно за допомогою приладів - глюкометрів. Визначення рівня глюкози візуальними тест-смужками ( за кольоровою шкалою) або навіть вимірювання цукру в сечі допоможе досить доступно (дешево ) і задовільно стежити за своїм здоров’ям.

Правда, контролюючи цукор у сечі, Ви можете тільки "поглянути назад", тобто оцінити, не підвищувався цукор в крові після їжі або вночі, а визначити в крові рівень нижче ниркового порогу Ви не зможете.
Вибрати тип глюкометра або тест - смужок, з’ясувати переваги і особливості кожного з видів більш детально - Вам допоможуть у Школі Діабету. Головне-це вміти ними користуватися, що також пояснять на заняттях.

Деякі основні поради:
1. Чим би Ви не вимірювали ( тест - смужками або глюкометром ), крапля крові повинна бути достатньою, щоб повністю покрити вимірювальне поле.
2. Глюкометр, як правило, сам відраховує секунди, але якщо Ви вимірюєте візуально, то повинні самі помічати час, в залежності від типу тест - смужок ( див. інструкцію)
3. На візуальних тест - смужки для крові або сечі, в залежності від фірми-виробника, різна колірна гамма і різний діапазон. Щоб швидше звикнути до конкретної шкалою вимірювань, потрібно частіше проробляти цю процедуру.
4. Правильно пробивайте палець. Колоти краще не в подушечку, а в шкіру навколо нігтя, там прокол менш чутливий і шкіра тонша. Зараз продаються спеціальні ручки для проколювання пальців (пенлет)- вони дуже зручні в зверненні, прокол ними майже безболезненен і на пальцях не залишається слідів.

При ЦД будь-якого типу, крім основного важливого показника - цукру крові, необхідно також періодично контролювати інші параметри стану здоров’я, щоб не пропустити можливі приховані прояви ускладнень:
- Регулярно контролювати артеріальний тиск, т. к. гіпертонія - частий супутник СД, особливо в літньому віці. Гіпертензія може свідчити про діабетичної патології нирок (нефропатії) і сама по собі погіршує перебіг ЦД , провокує інші судинні ускладнення.
- Зрозуміло необхідно стежити за своєю вагою, підтримувати його в нормі.

Це одна з важливих складових лікування ЦД, насамперед у пацієнтів з 2 типом. При ожирінні знижується чутливість до інсуліну, крім того надмірна вага є потужним чинником ризику для тієї ж АГ, ІХС, захворювання суглобів, хребта і ін

- Контроль біохімічних показників крові - 1 - 2 рази на рік, особливо, якщо Ви маєте якісь супутні захворювання, або, так званий, метаболічний синдром.

Показники ліпідного обміну:
загальний холестерин - менше 5,2 - 6,5 ммоль/л
тригліцериди - менш 1,7 - 2,2

Показники функції нирок:
сечовина - 6,5 - 8,5
протеїнурія, (білок у сечі) - відсутність
мікроальбумінурія - 30 - 300 мг/л

- Глікозильований гемоглобін - найбільш об’єктивний показник для оцінки компенсації ЦД. Він показує середній цукор в крові за попередні 2,5 - 3 місяці. Тому, бажано, кожному хворому СД хоча б раз на півроку контролювати цей показник, щоб упевнитися в ефективності самоконтролю, правильності своїх дій і роботи приладу.

Виявлено новий фактор ризику діабету

Вперше фахівці з Центру досліджень в області епідеміології та здоров'я населення у Парижі ретельно вивчили наслідки кислотності харчового раціону для далее

Принадлежит категории

Интересно знать про диабет


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі