Харчування при I типі діабету : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Харчування при I типі діабету

 

"Цукровий діабет - приклад хронічного розладу, при якому головна відповідальність за стан здоров'я лягає на самого хворого, що спирається на підтримку медичних працівників і суспільства в цілому - кожен хворий на діабет сам собі лікар."

Думку експертів ВООЗ.

Ви вже зрозуміли, що у Вашому організмі не вистачає інсуліну, оскільки клітини, які відповідали за його виробництво, загинули і більше не виконують свої функції. Тепер Ви вводите інсулін за допомогою шприца, чи можете Ви при цьому харчуватися так, як і всі інші люди? Цілком можете. Але для цього Ви повинні виконувати ряд правил, що входить в образ життя пацієнта з цукровим діабетом.

Для того, щоб зрозуміти ці правила, давайте ще раз згадаємо, як працює підшлункова залоза у людини без цукрового діабету. Кожен раз, коли рівень цукру в крові підвищується (після їжі), підшлункова заліза збільшує кількість інсуліну, що надходить у кров. Як тільки рівень цукру в крові знижується - викид інсуліну в кров сповільнюється. Тому у людини без цукрового діабету рівень цукру в крові не підвищується вище 7,8 ммоль/л. Цей механізм ми називали „автопілотом" підшлункової залози. Але у Вас цей відмовив автопілот. Тобто, в кров інсулін не надходить.

Якщо в крові немає інсуліну, зниження рівня цукру в крові після їжі не відбувається, рівень цукру не тільки виходить за межу нормального рівня, але і перевищує нирковий поріг, тому цукор починає потрапляти в сечу .

Коли відмовляє „автопілот" треба взяти в руки штурвал. Давайте спробуємо перейти на „ручне управління". Для цього нам треба навчитися передбачати підвищення цукру в крові після їжі.

Харчові продукти містять три основні групи поживних речовин: білки, жири і вуглеводи. У їжі містяться також вітаміни, мінеральні солі і вода. Найбільш для Вас головний компонент з усіх перерахованих - це вуглеводи.

Тільки вуглеводи безпосередньо після прийому їжі підвищують рівень цукру в крові.

Всі інші компоненти їжі не впливають на рівень цукру після їжі. Якщо Ви з'їли бутерброд з маслом і через півгодини у Вас підвищився рівень цукру в крові, то це сталося від хліба, а не від масла.

Існує таке поняття, як калорійність. Калорія - це кількість енергії, яка утворюється в клітині організму при „згорянні" в ній того чи іншого речовини. Ви повинні засвоїти, щожодного прямого зв'язку між калорійністю їжі і підвищенням рівня цукру в крові немає. у всьому світі лікарі і пацієнти з першим типом цукрового діабету вважають, що враховувати калорії не треба, якщо у Вас немає підвищеної маси тіла. Якщо Ви робите собі ін'єкції інсуліну, і при цьому у Вас є надлишок маси тіла, то радимо Вам прочитати статтю, яка стосується калорійності. Вона призначена пацієнтам, які приймають таблетки.

Рівень цукру в крові підвищують тільки продукти, що містять вуглеводи.

Отже, враховувати у раціоні ми будемо тільки ці продукти. Зверніть увагу: ми говоримо враховувати, а не виключати або обмежувати. Ми не збираємося різко змінювати Ваш звичний раціон харчування. Ви зможете є все, до чого звикли.

Але! При цьому Ви повинні виконувати всі рекомендації щодо самоконтролю.

Без щоденного, неодноразового самоконтролю рівня цукру в крові Ви не зможете дотримуватися вільний режим харчування. Тому, якщо Ви досі не вимірюєте рівень цукру в крові перед кожним прийомом їжі, то повинні почати це робити негайно. Інакше вся інформація, яку містить ця стаття, для Вас абсолютно марна.

Як можна підрахувати вуглеводи, які надходять у наш організм з їжею? Для початку проведемо „інвентаризацію" вуглеводів. Отже: існує два види вуглеводів: засвоювані та незасвоювані. Що значить - незасвоювані? Це означає, що ми не можемо їсти кору дерев як зайці або харчуватися однією травою, як коні чи корови. В наших органах травлення такі вуглеводи не розщеплюються, тому що організм людини не виробляє ферменти, необхідні для їх розщеплення. До таких неперевариваемым вуглеводів ставляться і папір, на якому написана ця стаття і стіл у Вашій кімнаті. Всі ці речі неїстівні, хоча і є вуглеводами за хімічною будовою. Якщо Ви проковтнули кісточку від вишні, то рівень цукру у Вас не підвищиться. Ось від м'якоті ягоди вишні - інша справа, оскільки вона містить засвоювані вуглеводи.

Якщо незасвоювані вуглеводи не підвищують рівень цукру в крові, чи означає це, що їх не слід вживати в їжу? Немає. Незасвоювані вуглеводи в свою чергу діляться на розчинні і нерозчинні. З нерозчинними (кора дерев або папір) вуглеводами в травному тракті нічого не відбувається, а от розчинні грають не останню роль у процесі травлення.

Розчинні незасвоювані вуглеводи мають як мінімум трьома корисними властивостями: по-перше вони розбухають при попаданні в шлунок. А наповнений шлунок створює відчуття ситості. Це властивість розчинних вуглеводів чудово демонструє капуста. Капустяний салат швидко вгамує Ваш голод, а підвищення цукру в крові не відбудеться. Це важливо в ситуації, коли рівень цукру в крові високий, а Ви голодні. В цьому випадку, перш ніж приймати їжу, треба дочекатися, поки рівень цукру в крові знизиться. Ось і втамовуйте голод салатом з капусти, а повноцінний обід відкладіть на півгодини.

По-друге, клітковина сприяє нормальній роботі кишечника, що важливо для людей з запорами.

по-третє, на набряклої в кишечнику масі клітковини, як на губці, осідають інші речовини, що містяться в їжі, при цьому уповільнюється швидкість їх всмоктування з кишечника в кров. Як правильніше вчинити: спочатку з'їсти капусту, а потім морозиво або спочатку морозиво, а потім капусту? Звичайно перший варіант правильніше: капуста в шлунку розбухне, і потрапило на неї морозиво буде повільніше всмоктуватися в кров, а значить і рівень цукру в крові буде підвищуватися повільніше, що дозволить Вам легше його скоректувати.

Звичайно, це не означає, що в цьому випадку Вам не буде потрібно додатковий інсулін, але знання подібних правил дозволить Вам більш правильно регулювати рівень цукру в крові. Незасвоювані розчинні вуглеводи затримують і всмоктування жирів, що важливо для підтримання нормальної маси тіла, а так само для профілактики атеросклерозу.

Тепер ми повинні поговорити про засвоюваних вуглеводах. Всі ці вуглеводи підвищують рівень цукру в крові, але по різному, оскільки теж діляться на дві групи: быстроусваиваемые і повільно-засвоювані. Чим вони відрізняються? Ті продукти, які містять швидко засвоювані вуглеводи, зазвичай солодкі на смак, а продукти, що містять повільно-засвоювані вуглеводи на смак не солодкі, але рівень цукру в крові все одно підвищують. Це відбувається тому, що різні вуглеводи мають різну будову і по-різному розщеплюються в кишечнику.

Тепер, коли ми поговорили про основні види вуглеводів, ми можемо поговорити про те, як вони враховуються. Враховувати ми будемо всі засвоювані вуглеводи.

Для зручності підрахунку засвоюваних вуглеводів користуються таким поняттям, як хлібна одиниця (ХО). У різній літературі її можуть називати по-різному: вуглеводна одиниця, крохмальна одиниця, обмін, заміна і т.д. Це не має принципового значення. У нас прийнято вважати, що на одну ХО припадає 10-12 р. засвоюваних вуглеводів. В різній літературі зустрічаються і дещо інші цифри. Ви повинні зрозуміти, що ХО не має висловлювати якесь строго певне число, а служить для зручності підрахунку вуглеводів, вжиті в їжу, що в кінцевому підсумку дозволяє підбирати адекватну дозу інсуліну. Знаючи систему ХО, можна відмовитися від стомлюючого зважування продуктів харчування. Хлібна одиниця дозволяє підрахувати кількість вуглеводів „на око", безпосередньо перед прийомом їжі. Це зніме безліч практичних і психолог ических проблем.

Не секрет, що дуже часто пацієнти з першим типом цукрового діабету або батьки хворих дітей змушені круто змінювати свій раціон і режим харчування, або готувати окремо для того члена сім'ї, у якого діабет, що забирає багато часу і сил, а крім того, негативно впливає на психіку самого пацієнта, який починає вважати себе неповноцінним, не таким, як усі. Знаючи систему ХО, пацієнт може легко оцінити кількість вуглеводів в тих продуктах харчування, які він хоче з'їсти. Отже, він може легко розрахувати необхідну дозу інсуліну короткої дії.

Дієта для людини, а не людина для дієти.

Одна, нескомпенсированная інсуліном ХО підвищує рівень цукру в крові, в середньому, на 1.5-1.9 ммоль/л. Знаючи кількість ХО, які Ви з'їсте, можна визначити, на скільки підвищиться рівень цукру в крові, а значить, можливо буде правильно дозувати інсулін. Тепер ми наведемо приклади основних продуктів харчування, що містять засвоювані вуглеводи, і дамо деякі коментарі з приводу способів їх приготування.

Ще раз повторюємо: не треба зважувати! Відміряйте ХО ложками, склянками, чашками і т.д.

Борошняні продукти.

Один шматок будь-якого хліба - 1 ХО. І чорного і білого (тільки не здобного). Зовсім не обов'язково зважувати цей шматок. Це звичайний шматок хліба, який ви не замислюючись відрізаєте від батона або від буханця. Його товщина приблизно 1 див. Зі свіжим хлібом все ясно. Высушим шматок хліба. В отриманому сухаря буде теж одна ХО - випарувалася тільки вода, а всі вуглеводи залишилися на місці. Якщо змолоти цей сухар, то отримаємо панірувальні сухарі - одна столова ложка - одна ХО.

Борошно і крохмаль - одна ХО в одній столовій ложці. Макарони. В трьох столових ложках варених макаронів містяться дві хлібні одиниці. Які макарони краще - наші чи імпортні? У наших макаронах більше клітковини, а ми вже говорили, що незасвоювані вуглеводи дуже корисні для організму. Якщо Ви готуєте вдома млинці або пироги то проведіть простий підрахунок: наприклад - 5 ложок борошна, два яйця, вода, цукрозамінник . . . Порахуйте ті продукти, які містять ХО (в нашому прикладі лише борошно). Якщо з такого тіста спекли п'ять млинців, то один млинець буде містити одну ХО. Якщо Ви додасте в тісто цукор, а не замінник, то підрахуйте і його.

Крупи і каші.

Одна ХО міститься в двох столових ложках будь вареної крупи. Вид крупи не має принципового значення. Звичайно, в тонні гречки міститься дещо більше вуглеводів, ніж в тонні рису, але ніхто не їсть кашу тоннами. У межах однієї тарілки ця різниця настільки незначна, що це не враховується. Гречка не краще і не гірше будь-якої іншої крупи. У тих країнах, де гречка не зростає, пацієнтам з цукровим діабетом за фіксованою ціною продають рис. Три ложки макаронів підвищать рівень цукру в крові так само, як чотири ложки рису або гречки; і точно так само, як два шматки хліба; оскільки у всіх трьох випадках ви з'їсте дві ХО. Вибір продукту залежить тільки від Вас, від Ваших смаків, звичок і конкретної ситуації. Яка каша Вам більше подобається - розсипчаста або „розмазня"? Це не принципово. Просто Ви повинні розуміти, що, чим більше розварені продукти, тим швидше відбудеться їх всмоктування. Легше всього всмоктується рідка манна каша, отже, після її вживання в їжу рівень цукру в крові підвищиться швидше, ніж після вживання густий рисової каші. Абсолютна величина, на яку підвищиться рівень цукру в крові, буде однаковою а швидкість підвищення цукру в крові буде різною. Це треба враховувати. Якщо підвищення відбудеться швидко, то рівень цукру в крові може перевищити рівень ниркового порогу , що небажано. Тому необхідно враховувати рівень цукру в крові при прийомі злиденні. Якщо рівень цукру в крові вранці високий, то зробіть собі на сніданок густу кашу, а ще краще, просту яєчню - вона не містить вуглеводів, і цукор в крові не підвищує. А ось в тому випадку, коли рівень цукру в крові близький до нижньої межі, слід запобігти можливу гіпоглікемію, поївши манної каші або картопляного пюре.

Бобові.

Горох, боби і сочевицю по ХО можна практично не враховувати, оскільки одна ХО міститься в семи столових ложках цих продуктів. Якщо Ви з'їсте сім або більше семи столових ложок гороху, то Ви його вважаєте.

Молочні продукти.

Перш за все треба зрозуміти, де саме в молочних продуктах знаходяться вуглеводи. Молоко являє собою суміш жирів, білків і вуглеводів у воді. Жири ми зазвичай знімаємо зверху у вигляді масла, сметани або жирних вершків. У цих продуктах немає ХО, оскільки немає вуглеводів. Білки - це сир. В ньому теж немає ХО. А ось залишилася сироватка містить вуглеводи . Один стакан молока - одна ХО. Молоко треба враховувати і в тих випадках, коли Ви додаєте його в тісто або в кашу. Звичайно, магазинні вершки будуть містити ХО. Але масло і сметану вважати не потрібно, якщо звичайно, Ви не додавали в сметану цукор.

Солодке.

Цукровий пісок - одна столова ложка - одна ХО. Враховуйте, якщо додаєте в млинці і т.п. Цукор-рафінад - три-чотири шматочки - одна ХО (вживати у разі гіпоглікемії).

:

Багато дуже люблять морозиво, але при цукровому діабеті часто від нього відмовляються. І марно. Одна порція морозива містить близько 1,5-2 ХО (в 100 г). Цілком можна їсти в якості десерту. Але ось яке морозиво краще - фруктове або вершкове? Звичайно вершкове. У ньому міститься більше жирів, які сповільнюють всмоктування вуглеводів, і рівень цукру в крові підвищується повільніше. А фруктове морозиво - це просто заморожена вода, яка швидко розтане в шлунку і моментально всмокчуться, швидко підвищивши рівень цукру в крові. Фруктове морозиво добре їсти при гіпоглікемії.

Ви бачите, що за допомогою системи ХО ми можемо включити в наш раціон навіть I ті продукти, які часто забороняють вживати пацієнтам з цукровим діабетом. Найголовніше - вміти правильно оцінити, наскільки ті чи інші продукти підвищать рівень цукру в крові і підбирати дозу інсуліну.

М'ясні і рибні продукти.

Ці продукти не містять вуглеводів, тому їх не потрібно враховувати ХО. Облік необхідний тільки при особливих способах приготування. Коли Ви робите котлети - Ви 3 додаєте в фарш хліб, розмочений в молоці. Перед смаженням котлети обвалюють у панірувальних сухарях, а рибу в борошні. Рибу іноді смажать в тесті. У цих випадках треба порахувати кількість хлібних одиниць у вихідному продукті так само, як ми вважали його в млинцях.

Коренеплоди.

В обліку по ХО потребує картоплю. Одна середньої величини картоплина - одна ХО. Залежно від способу приготування змінюється тільки швидкість всмоктування вуглеводів у шлунку. Швидше за все, підвищить рівень цукру в крові пюре на воді, варена цілком картопля повільніше, а смажена - ще повільніше. Підрахуйте один раз - скільки середніх картоплин припадає на одну порцію пюре, наприклад. В наступний раз Вам вже не обов'язково буде рахувати кількість картоплин в каструлі. Ви будете знати скільки ХО містить одна столова ложка пюре, наприклад. Не забувайте враховувати молоко, якщо пюре готується на молоці.

Є такий коренеплід, який часто рекомендують пацієнтам з цукровим діабетом. Це топінамбур або земляна груша. Цей коренеплід містить вуглевод інулін. Назва цього вуглеводу випадково співзвучно з назвою інсуліну. Але ніякого цукрознижувального дії цей коренеплід не надає. Один середньої величини топінамбур підвищує рівень цукру в крові так само, як одна картоплина, оскільки містить вуглеводів на одну ХО. Якщо Вам подобаються ці коренеплоди, то Ви можете вживати їх в їжу, підраховуючи кількість вуглеводів.

Інші коренеплоди можна не враховувати, якщо Ви вживаєте їх у кількостях, що не перевищують одну ХО: моркву - три великих - одна ХО; буряк - одна велика - одна ХО.

Фрукти і ягоди.

Виноград містить дуже велику кількість вуглеводів, тому 3-4 великі виноградини це одна ХО. Ці ягоди краще їсти при гіпоглікемії. Половина грейпфрута, банана або качана кукурудзи - одна ХО. Яблуко, персик, апельсин, груша, хурма, шматочок дині або кавуна - одна ХО. Три-чотири середньої величини мандарини, абрикоси або сливи - одна ХО. Якщо Ви высушиваете який-небудь плід, то пам'ятайте, що випаровується тільки вода, а всі вуглеводи залишаються на місці. У сухофруктах Ви теж вважаєте ХО. Більш дрібні плоди ми будемо вважати чайними блюдцями без гірки: полуниця, вишня. черешня - одне блюдце - одна ХО. Найдрібніші ягоди: малина, суниця, чорниця, лохина, смородина, брусниця, ожина і т.д. - в одній чашці ягід - одна ХО.

Треба розуміти, що між кислими і солодкими сортами фруктів немає значущої різниці по вмісту ХО. Просто в кислих плодах більше повільно-засвоюваних вуглеводів. Але рівень цукру в крові і кисле й солодке яблуко підвищать однаково. А смак залежить від кількості органічної кислоти у тому чи іншому фрукті. Якщо кисле яблуко восени покласти на зберігання, то до Нового року воно стане солодким.

Напої.

Одна ХО міститься в 1/3 склянки виноградного соку (тому його рекомендується пити тільки при гіпоглікемії), 1/2 склянки яблучного соку, 1 склянку квасу чи пива. Мінеральна вода і „дієт-пепсі" не містять ХО. А ось солодку газовану воду, лимонад і т.п. треба враховувати. Спиртні напої з ХО не враховують. Про них ми поговоримо окремо.

Інші продукти: Як визначити кількість ХО в продукті, купленому в магазині? Наприклад в шоколаді. На обгортці від шоколадки зазвичай є напис, в якій вказано скільки білків, жирів і вуглеводів містить цей продукт в 100 грамах. Припустимо, написано, що в 100 г шоколаду міститься 60 р. вуглеводів. Це означає, що 100 р. цього шоколаду містять 5-6 ХО. Зазвичай шоколадки розділені смужками на п'ять-шість часточок. Значить, одна часточка буде містити одну ХО. Такі таблиці є майже на всіх продуктах харчування, а значить, Ви завжди зможете дізнатися зміст ХО в будь-якому незнайомому продукті. Не забувайте, що деякі продукти можуть виявитися дієтичними, і не містити цукру. Тоді на етикетці, там, де написано слово інгредієнти (складники) буде стояти: нутрасвит або аспартам (наприклад сік „Тампіко" може бути звичайним, а може виявитися дієтичним). Такі продукти містять меншу кількість ХО. Сахарозамінникам і продуктів з ними присвячена окрема стаття.

Кілька загальних рекомендацій по харчуванню.

За один прийом їжі, на одну ін'єкцію короткого інсуліну, рекомендується з'їдати не більше семи ХО, Якщо Вам доведеться з'їсти більше, то Вам буде потрібно зробити додаткову ін'єкцію інсуліну. Під словами „один прийом їжі" ми маємо на увазі сніданок (перший і другий разом), обід або вечерю.

Між двома прийомами їжі Ви можете з'їдати одну ХО, не підколюючи інсулін (за умови, що цукор в крові у Вас в нормі і Ви її постійно контролюєте).

Одна ХО вимагає на своє засвоєння приблизно 1,5 - 4 одиниці інсуліну. Ваша потреба в інсуліні на ХО може бути встановлена тільки за допомогою щоденника самоконтролю. Врахуйте, що кількість інсуліну, необхідного для засвоєння однієї ХО, не постійно навіть для однієї людини. З ранку інсуліну потрібно більше, а до вечора менше; в зимовий час дозування, як правило, зростають, а в літній знижуються. Все дуже індивідуально. Тому перечитайте ще раз епіграф до нашої чолі.

Вегетаріанство. Такий режим харчування цілком прийнятний для пацієнтів з цукровим діабетом. Необхідно тільки стежити за тим, щоб потреба організму в білку була задоволена повністю. Достатня кількість білка можна отримати з домашнього сиру. 9 столових ложок сиру повністю закривають добову потребу організму в білках.

Голодування. А цей тип харчування абсолютно неприйнятний і протипоказаний для пацієнтів з цукровим діабетом. Відсутність надходження вуглеводів в організм може викликати непередбачені зміни рівня цукру в крові, які складно буде компенсувати.

Система ХО має свої недоліки: підбирати дієту тільки по ХО нефизиологично, оскільки в раціоні харчування повинні бути присутніми всі життєво важливі компоненти їжі: і вуглеводи і білки, і жири, вітаміни і мікроелементи. Рекомендується розподілити добову калорійність їжі наступним чином: 60% вуглеводів, 30% білків і 10% жирів. Але Вам не треба спеціально підраховувати кількість білків, жирів і калорій. Просто вживайте якомога менше масла і жирного м'яса і якомога більше овочів і фруктів. Втім, про це Ви, мабуть, і раніше чули. Ці основи раціонального харчування стосуються всіх людей, а не тільки пацієнтів з цукровим діабетом. А для Вас найбільш важливим є підрахунок ХО, оскільки на Ваш стан впливає рівень підвищення цукру в крові після прийому їжі.

Ішемічна Хвороба Серця І Цукровий Діабет

Ішемічна хвороба серця найчастіше виникає внаслідок прояву стенозуючого атеросклерозу вінцевих артерій. Причиною атеросклерозу є порушення обміну далее


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі