Харчування при II типу діабету : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

ортопедические стельки для детей при плоскостопии подробнее

Харчування при II типу діабету

 

„Краще не їж нічого ти, ніж їж що попало; Краще не пий нічого ти, ніж пий що попало. І краще ні з ким не дружи, ніж дружи з ким попало." Омар Хаям.

Харчування при цукровому діабеті другого (інсулін-незалежного) типу кардинальним чином відрізняється від того, що ми пропонували для пацієнтів з першим, інсулін-залежним типом цукрового діабету. Це викликано тим, що, по суті, ми маємо справу з двома різними захворюваннями, які об'єднані загальною назвою з-за того, що їх симптоми однакові. Для лікування цих двох типів цукрового діабету застосовуються різні методи. Це стосується і особливостей харчування для пацієнтів.

При інсуліннезалежному типі цукрового діабету клітини перевантажені жиром, тому інсулін не може допомогти цукру потрапити в клітку. Необхідно знизити масу тіла, тоді клітини освободятса від зайвого жиру і відновлять чутливість до інсуліну

Харчування пацієнтів з першим типом цукрового діабету включає в себе постійний контроль за надходженням вуглеводів (ХЕ). Для другого типу цукрового діабету важливі і ХЕ, і калорійність їжі. Тому одиницею виміру 100 КІЛОКАЛОРІЙ (КК).

Одна КК це одиниця вимірювання кількості енергії, яка виділяється при згорянні в організмі того чи іншого речовини. Кожна зі складових нашої їжі при згорянні виділяє різну кількість енергії. Наше завдання не полягає в тому, щоб запам'ятати - скільки саме. Наше завдання полягає в тому, щоб зрозуміти - яких продуктів треба вживати менше, оскільки вони містять багато калорій, а яких більше, оскільки вони містять мало калорій.

тепер Давайте поговоримо про нашу їжі.

Наша їжа складається з наступних компонентів:

1. Білки,

2. Вуглеводи.

3. Жири,

4. Вода,

5. Вітаміни,

6. Мінеральні солі.

Як бачите, наша їжа включає в себе безліч компонентів, але одні з них: мінеральні солі, вітаміни ніяк не впливають на масу Вашого тіла, оскільки при їх використанні в організмі не виділяються КК.

Вода може вплинути на масу тіла тільки в тому випадку, якщо порушена робота нирок або серцево-судинної системи - внаслідок утворення набряків, але на рівень цукру в крові це не впливає.

Вуглеводи і білки сприяють меншою набирання маси тіла, оскільки при „згорянні" одного грама цих речовин в організмі виділяється лише 4 КК.

Жири й алкоголь сприяють дуже сильної набирання ваги, оскільки при згорянні одного грама алкоголю виділяється 7 КК, а при згорянні одного грама жиру - цілих 9 КК. Для того, щоб усвідомити, чому нам треба змінити весь образ харчування було б корисно записати все, що Ви з'їли протягом дня. Ми впевнені, що в цій їжі дуже багато КК.

Щоб схуднути, добова калорійність їжі не повинна перевищувати 1500 КК. При дотриманні такої дієти Ви зможете, з великою часткою ймовірності, відмовитися від цукрознижувальних таблеток. Крім того, така дієта дозволить Вам схуднути на 700-800 р. в тиждень, тобто в середньому на 100 г в день. Ви можете сказати, що є дієти, які дозволяють схуднути ще швидше. Ми з Вами погодимося. Але повірте, що саме така дієта здоровіше інших. Ми не збираємося ставити рекорд по втраті ваги. Ми хочемо стати здоровими. Тому наша дієта, хоча і обмежує калорійність, але тим не менше залишається досить фізіологічній, тобто враховує потреби організму.

При цукровому діабеті протипоказане голодування. Це пов'язано з тим, що воно може викликати непередбачувані коливання рівня цукру в крові, що неприпустимо для Вас. Крім того - якщо зайва вага втрачається дуже швидко, то він потім так само швидко набирається і може навіть перевищити той, який був у Вас до початку зміни харчової поведінки.

Далі ми докладніше зупинимося на складових компонентах нашої їжі, для того, щоб Ви могли орієнтуватися серед продуктів харчування. Давайте навчимося рахувати кількості продуктів, відповідних 100 КК, щоб складати свій раціон, враховуючи калорійність, що входять в нього продуктів.

1. ВОДА. Від води не худнуть, від води не товстіють. Розхожа думка про те, що схуднути можна в сауні - невірно. Скільки б води не виділилося з потім з Вашого організму під час перебування в парильні - ви не схуднете ні на грам, оскільки маса тіла наростає „завдяки" інших речовин. Тому чай, кава(без цукру), мінеральну воду, овочеві соки(томатний)не обмежують. Інші напої містять вуглеводи:

Какао (порошок) - 2 столові ложки - 50 гр. містять 100 КК

Лимонади, Пепсі-Кола (не Дієт-Пепсі), Фанта і ін прохолодні напої з цукром - 1 стакан -100 КК.

Сік апельсиновий, яблучний, морквяний (натуральні, тільки що віджаті, без цукру) -1 склянку -100 КК.

Квас - дуже калорійний напій - половина склянки містить 100 КК.

2. ЖИРИ. Бійся жирів! Вони містяться в олії (олії, вершковому маслі, топленому і будь-якому іншому). Тому не варто приправляти салати або додавати в борщ сметану. Ці „добавки" підвищать калорійність вживаного страви в два - три рази.

Масло рослинне -1 ч.л. -100 КК.

Масло вершкове, маргарин, майонез -1,5 чайної ложки -100 КК.

Масло топлене -1 чайна ложка -100 КК.

Сало - це теж жири. Та й м'ясо, яке ми купуємо в магазині, містить занадто велику кількість жирів. А про нашу „національну їжу" - курячі стегенця і говорити не доводиться - суцільні жири.

Ковбаса - вам доведеться практично відмовитися від неї.

Насіння і горіхи - не дієтичний продукт, оскільки так само містять багато жирів - 2 ст. ложки або одна жменя -100 КК.

Молоко містить жири, а сметана практично повністю складається з них.

Сир - теж жирна їжа.

Ці продукти Ви повинні виключити зі свого раціону або різко обмежити їх споживання. І це не тимчасова міра. Той факт, що у Вас є схильність до підвищеного вазі, змушує Вас обмежити кількість жирів у своєму раціоні харчування практично повністю. Саме ці продукти не дозволяють вам бути здоровими. Відмовтеся від них і Ви побачите: для Вас почнеться нове життя.

3. БІЛКИ. Закрити потребу організму в білках! За „згорянні" в організмі білки виділяють 4 КК. Багато це чи мало? У порівнянні з жирами - в два рази менше. Білки містяться в м'ясі, рибі, сирі. Нежирне м'ясо Ви можете собі дозволити один раз в день і тільки в якості делікатесу. Адже 50 - 60 р. кролячого м'яса вже містять 100 КК. А в вашому щоденному раціоні не повинно бути більше 1500 КК. Але тим не менш потреба організму в білках повинна бути задоволена повністю. Не можна виключати білкову їжу з раціону харчування. Білок міститься в молоці, і коли ми отримуємо сир, то він практично повністю складається з білка. Сир з жирністю 9% містить 100 КК в 3 столових ложках. Треба сказати, що 6 столових ложок сиру повністю закривають добову потребу організму в білках. У світлі того, що м'ясо, яке продається в магазинах практично все жирне, то їм закрити потребу в білках складно - занадто багато КК. В цьому відношенні сир-ідеальний спосіб поповнити білкові запаси організму.

М'ясо. Яловичина: пісна - 70гр (шматочок) -100 КК; жирна - тоненька скибочка (50 гр) -100 КК., яловичий язик - не дієтичний продукт, оскільки в 60 гр міститься 100 КК.

Баранина: пісна (65 гр), жирна (50 гр)- по 100 КК.

Свинина: жирне м'ясо, тому відмовтеся від нього на користь пісної яловичини. 50 гр (тоненьку скибочку) - 100 КК, якщо свинина нежирна. Якщо Ваша свинина містить більше жиру, 25 гр. -100 КК.

Шинка: баночна -1,5 столових ложки, вагова - 30 гр. - по 100 КК.

Ковбаси: докторська, чайна - 40 гр.; любительська - 35 гр; полтавська, краківська - 30гр.; копчені ковбаси (салямі) - 25 гр; корейка, грудинка - 20 гр. - по 100 КК - тобто, один шматочок. Чим жирніше ковбаса, тим тонший повинен бути цей шматочок.

Птах: Пам'ятайте, що сама жирна частина - шкіра, тому шкіру з птиці треба знімати.

Курка: одна невелика куряча ніжка містить 100 КК.

Качка, гусак: одне крильце (25-30 гр)-100 КК.

Риба: окунь, щука, тріска, лящ, навага, ставрида, хек - одна невелика рибка (165 гр.) містить 100 КК. Тому нежирна риба краще м'яса.

Оселедець, скумбрія, лососеві, морський окунь -1 шматок (65гр.)-100 КК.

Ікра чорна або червона -1 ст. ложка -100 КК.

Риба в маслі, осетрові, балик - 2 ст. ложки -100 КК.

Останній тваринний продукт, про який треба сказати - яйце - одне куряче яйце -100 КК. Якщо відокремити білок від жовтка, 1 склянку білків (6 шт.) містить 100 КК, і один жовток - 100 КК. Так що яєчню або омлет можна робити тільки з білків, а жовтки містять дуже багато жирів.

4 ВУГЛЕВОДИ. По калорійності вони схожі з білками, але при цукровому діабеті треба враховувати й те, що вуглеводи підвищують рівень цукру в крові. Тому з ними треба бути особливо обережним. Для початку ми повинні обговорити - які взагалі бувають вуглеводи. Отже: існує два види вуглеводів: засвоювані та незасвоювані. Що значить -незасвоювані? Це означає, що ми не можемо їсти кору дерев як зайці, або харчуватися однією травою, як коні чи корови. В наших органах травлення такі вуглеводи не розщеплюються, тому що організм людини не виробляє ферменти, необхідні для їх розщеплення. До таких неперевариваемым вуглеводів ставляться і папір, на якому написана ця стаття, і стіл у Вашій кімнаті. Всі ці речі несьедобны, хоча і є вуглеводами. Якщо Ви проковтнули кісточку від вишні, то рівень цукру у Вас не підвищиться. Ось від самої вишні-інша справа, оскільки вона міститьзасвоювані вуглеводи.

Якщо незасвоювані вуглеводи не підвищують рівень цукру в крові, чи означає це, що їх не слід вживати в їжу? Немає. Незасвоювані вуглеводи в свою чергу діляться на розчинні і нерозчинні. З нерозчинними (кора дерев або папір) вуглеводами в травному тракті нічого не відбувається, а от розчинні грають не останню роль у процесі травлення.

Розчинні незасвоювані вуглеводи мають як мінімум трьома корисними властивостями: по-перше вони розбухають при попаданні в шлунок. А наповнений шлунок створює відчуття ситості. Це властивість розчинних незасвоюваних вуглеводів чудово демонструє капуста. Капустяний салат швидко вгамує Ваш голод, а підвищення цукру в крові не відбудеться. Це важливо в ситуації, коли Ви голодні, а рівень цукру в крові високий. Ось і втамовуйте голод салатом з капусти.

По-друге, клітковина сприяє нормалізації роботи кишечника, що дуже важливо для людей з запорами.

по-третє, на набряклої в кишечнику масі клітковини, як на губці, осідають інші речовини, що містяться в їжі, при цьому уповільнюється швидкість їх всмоктування з кишечника в кров. Як правильніше вчинити: спочатку з'їсти капусту, а потім морозиво або спочатку морозиво, а потім капусту? Звичайно, перший варіант правильніше: капуста в шлунку розбухне, і потрапило на неї морозиво буде повільніше всмоктуватися в кров. починайте кожен прийом їжі з салату. Це не тільки буде сприяти схудненню, але і допоможе контролювати рівень цукру в крові. Незасвоювані розчинні вуглеводи затримують і всмоктування жирів, що важливо для нормалізації маси тіла, а так само для профілактики атеросклерозу.

Тепер ми повинні поговорити про засвоюваних вуглеводах. Всі ці вуглеводи підвищують рівень цукру в крові, але по різному, оскільки теж діляться на дві групи: швидко засвоювані і повільно-засвоювані. Чим вони відрізняються? Ті продукти, які містять швидко засвоювані вуглеводи, зазвичай солодкі на смак, а продукти, що містять повільно-засвоювані вуглеводи на смак не солодкі, але рівень цукру в крові все одно підвищують. Просто підвищення рівня цукру в крові в цьому випадку буде більш пологим, поступовим, нерізким. Це відбувається тому, що різні вуглеводи мають різну будову і по-різному розщеплюються в кишечнику.

1. Крупи, каші, борошняні продукти і солодощі. Містять 4 КК на 1 грам, оскільки в основному складаються з вуглеводів. Необхідні, але повинні бути рівномірно розподілені по прийомів їжі протягом дня. Тобто Ви повинні з'їдати не каструлю каші на вечерю, а за пів-тарілки три рази в день. Не разваривайте кашу занадто сильно - всмоктування каші -"розмазні" відбувається дуже швидко і підйом рівня цукру в крові може виявитися дуже різким. Рівномірно розподіляйте прийоми їжі протягом дня. Краще їсти часто і помалу. В сирому вигляді калорійність цих продуктів наступна: будь-яка крупа (манна, рисова, гречана, пшоняна, перлова) -100 КК 25г. (приблизно 2 столових ложки без гірки).

Макарони або вермішель -1 ст. ложка -100 КК.

Вівсяні пластівці -1 ст. ложка -100 КК.

Хліб житній - 2 шматочки-100 КК.

Хліб пшеничний - 1 великий шматок-100 КК.

Хліб білий -1 шматок -100 КК.

Сушки, сухарі - 2 шт-100 КК.

Торти і пироги дуже калорійні, крім цього, вони містять засвоювані вуглеводи, які підвищують рівень цукру в крові, тому від тортів доведеться відмовитися. Можна користуватися дієтичними продуктами, в яких менше вуглеводів, але Ви все одно повинні враховувати калорійність цих продуктів. 100 КК містить одна столова або три чайних ложкимеду. Для підсолоджування напоїв користуйтеся цукрозамінниками, але пам'ятайте - деякі з них, хоч і не підвищують рівень цукру в крові, але тим не менш калорійні. Про цукрозамінники читайте окрему статтю.

2. Овочі. Основа харчування - овочі! З сьогоднішнього дня вони повинні складати основу Вашого харчування. Ці продукти містять дуже мало КК і при цьому не підвищують рівень цукру в крові. Кілограм капусти містить 100 КК. Повірте нам, кілограм капусти, цілком можна наїстися на цілий день вперед. А крім неї існують ще і огірки, і помідори, і кабачки, і ріпа, редька, редиска, буряк, і ... Можливості комбінування овочів між собою практично безмежні. Ми запевняємо, що змішувати між собою овочі в різних пропорціях - захоплююче заняття. Нехай Вашим улюбленим розділом в кулінарній книзі стане розділ про приготуванні салатів. Тільки не треба приправляти овочі маслом або майонезом. Це зведе нанівець всю Вашу дієту. Масло і майонез занадто калорійна їжа та її Вам вживати не можна. Експериментуйте з приправами перець, сушені трави, цибулю, часник або лимонна кислота додадуть Вашим салатів такий смак, якого не можна досягти за допомогою масла або майонезу. Але і приправи до їжі теж можуть містити масу КК.

- Гірчиця - 1/2 склянки - 100 КК. (цілком можна використовувати в якості приправи, але в невеликих кількостях).

- Кетчуп - 3 ст. ложки -100 КК. Можете використовувати в якості приправи оцет - 1/2 пляшки - 100 КК додавайте в салати по одній столовій ложці. Але не зловживайте оцтом.

Овочі містять мінімальну кількість КК і, водночас, мінімальна кількість засвоюваних вуглеводів.

100 КК містять: 100 гр. картоплі (1 середня картоплина);

150 гр. кореня хрону;

200 гр. часнику, зелені або кореня петрушки;

250 гр. ріпчастої цибулі і капусти кольрабі;

300 гр. редьки, стручкової квасолі, кропу, цвітної капусти;

350 гр. ріпи, гарбуза, щавлю білокачанної капусти;

400 гр. солодкого перцю;

500 гр. моркви, зеленого цибулі, помідорів, редиски;

750 гр. кореня селери;

1000 гр. квашеної капусти;

1250 гр. зелені селери.

3. Фрукти і горіхи Фрукти поєднують в собі властивості двох попередніх продуктів. Містять мало калорій, але підвищують рівень цукру в крові. Це слід враховувати.

Одне яблуко, груша, банан, персик -100 КК;

Два апельсина, лимона, шматочки дині - 100 КК;

Три-чотири мандарина, абрикоса, шматочки кавуна -100 КК. Вишня, агрус, малина, полуниця, брусниця, чорниця, чорна і червона смородина -1 склянку - 100 КК. Не думайте, що які-небудь з цих ягід краще для Вас. Вони однаково підвищують рівень цукру в крові і додають до раціону однакову кількість КК. Тому віддавати перевагу будь-яких ягід на шкоду іншим не варто. Цукрознижувального дії вони не мають.

Журавлина - 2 склянки -100 КК;

Виноград - 2/3 склянки -100 КК. Якщо висушити виноград - вийде родзинки - 1 ст. ложка -100 КК;

Інжир, черешня - 3/4 склянки -100 КК;

Горіхи і насіння містять багато жирів, тому не зловживайте ними. Краще взагалі не купувати насіння, оскільки Ви можете не помітити, як з'їсте цілий кілограм. 1 жменя очищених насіння містить 100 КК.

Гриби 400 гр свіжих, 50 гр сушених.

4. Молочні продукти. Молоко являє собою суміш жирів, білків і вуглеводів в-воді. Жири ми зазвичай знімаємо зверху у вигляді масла, сметани або жирних вершків. У цих продуктах багато калорій. Білки - це сир. Його ми вживаємо для того, щоб закрити добову потребу організму в білках. А ось залишилася сироватка містить вуглеводи . Вони підвищують рівень цукру в крові. Молоко треба враховувати і в тих випадках, коли Ви додаєте його в тісто або в кашу.

1 склянку молока містить 100 КК - за умови, що його жирність = 3,2 %. Якщо молоко або кефір мають більший відсоток жирності, то кількість продукту, відповідного 100 КК знижується. Самим жирним, безумовно, є парне молоко. 100 КК відповідає половина склянки такого молока. Половина склянки вершків з жирністю 10 % містить 100 КК. Якщо вершки 20%, то 100 КК міститься в 2 столових ложках.

Сметана з жирністю 30 % містить 100 КК вже в одній столовій ложці. Розумієте тепер, чому Вам не варто приправляти салат з капусти сметаною. І від олії доведеться відмовитися назовсім. Рослинна олія, вершкове, топлене, маргарин, майонез - 100 КК міститься вже в одній чайній ложечці цих продуктів.

У Ваш раціон повинні входити продукти з кожної групи. І білки й жири і вуглеводи повинні бути присутніми у Вашому щоденному раціоні. Причому розподіл добової калорійності має бути наступним: 60 % від добової калорійності повинні становити вуглеводи, 30% - білки, 10% - жири (або ще менше). Але загальна калорійність всіх продуктів у добу не повинна перевищувати 1500 КК.Це дозволить вам відмовитися від таблеток.

Більше мільйона українців страждають діабетом

Більше мільйона українців страждають діабетом

1 млн 226 тис. українців живуть з цукровим діабетом. Серед них 196 тис. дорослих людей і 8 тис. дітей постійно мають потребу в інсуліні. У решти - діабет 2 типу. далее


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі