Основи здорового харчування при діабеті : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Основи здорового харчування при діабеті

 

Діабет-це захворювання, при якому клітини нашого тіла важко засвоювати цукор, що надходить у кров при перетравленні їжі. Цукор (глюкоза) - це основне джерело енергії, "паливо" для клітин нашого організму. Для того, щоб цукор перейшов з крові в клітину і перетворився в енергію, необхідний інсулін. При 1 типі цукрового діабету підшлункова заліза практично не виділяє інсулін. При 2 типі діабету інсуліну може бути достатньо, але він погано працює. В результаті, клітини не отримують достатню кількість енергії, незважаючи на надлишок цукру в крові - "голод серед достатку". Клітини "голодують", а ми відчуваємо слабкість, зниження працездатності, багато п'ємо, часто ходимо в туалет. Усього цього можна уникнути, якщо навчиться підтримувати цукор в крові в нормальних межах. Рівень цукру в крові натще у людини без діабету - до 5,5 ммоль/л, після їжі підвищується не більш ніж до 7,8 ммоль/літр. До цих цифр необхідно прагне, але прийнятні для Вас цифри цукру в крові, назве Вам Ваш лікуючий лікар. Найважливішою умовою для нормалізації цукру в крові є раціональне харчування. Зауважте, не якесь спеціальне діабетичне харчування, а просто здорове харчування необхідне кожній людині, яка хоче довго і щасливо жити. Але найголовніше, що ця система живлення дозволяє цукру в крові не значно підвищуватися після їжі, так як вона "пристосована" під "повільне" виділення інсуліну. Таке харчування рекомендовано при першому і другому типі діабету і, як ми вже сказали, дуже корисно для всіх людей.

Всі зусилля лікарів, найдорожчі ліки і престижні клініки - це все буде марно, якщо Ви не навчилися в "Школі діабету" правильного здорового харчування.

Звичайно, найбільш повну інформацію ви отримуєте безпосередньо на заняттях, коли лікар може відповісти на всі питання.

Тут ми коротко зупинимося на основних моментах, для того, щоб ви після навчання могли ще раз подумати: всі рекомендації я застосував в плані харчування?

Ми рекомендуємо через деякий час знову повернутися до цієї книжки і проаналізувати, чи співпадає Ваше харчування з рекомендованим. Потрібно написати на аркуші все, що ви з'їли за день, і порівняти це з правилами. Якщо знайдені помилки, то складіть собі на наступний день план харчування, усунувши їх. Таким чином, ви швидко навчитеся правильно харчуватися.

Древні говорили: "Ми є те, що ми їмо".

Правильно харчуватися нескладно і недорого, ви навіть можете помітити, що Ваші витрати на продукти будуть знижуватися. Немає нічого поганого в тому, якщо ви з'їсте трохи "не рекомендованої" їжі. Якщо ви будете враховувати її у відповідності з правилами, і основна частина вашого харчування складається з рекомендованих продуктів, то це не призведе до підвищення цукру в крові. Ви це зможете завжди проконтролювати за допомогою самостійного визначення цукру в крові на глюкометрі. Набагато гірше, якщо ви будете погіршувати якість свого життя постійними думками про заборони.

Чим більше ви знаєте, тим менше у вас обмежень.

Тому до свого харчування треба ставитися усвідомлено, розуміти, чому краще з'їдати ті чи інші продукти, і в якій послідовності.

Пам'ятайте, що відповідальність за ваше здоров'я лежить повністю на Вас. У Вас завжди є вибір: як Вам себе відчувати, бути чи не бути здоровим, досягти чогось у житті. Ніхто не зможе змусити Вас правильно харчуватися і проконтролювати це. Ви самі приймаєте рішення і починаєте працювати.

"Без праці не витягнеш і рибку зі ставка"

Основні правила здорового харчування наступні:

1. Необхідно підраховувати і вести облік хлібних або вуглеводних (це одне і теж) одиниць (УЕ). Всі продукти можна розділити на частини, які будуть містити приблизно рівну кількість вуглеводів. Одну таку порцію прийняли за одну вуглеводну (хлібну) одиницю.

Одна УЕ - 10-12 грамів засвоюваних вуглеводів.

Система підрахунку вуглеводних одиниць дозволяє легко врахувати кількість з'їдених вуглеводів. Необхідне на день кількість вуглеводів залежить від комплекції людини, цілей лікування (який рівень цукру необхідно досягти), фізичної активності, застосовуваних ліків. У підсумку, якщо кількість вуглеводів підібрано правильно і виконуються наступні правила харчування, то цукор в крові протягом дня знаходиться на нормальному рівні, що легко можна перевірити за допомогою глюкометра.

Перш за все, треба уявляти, в яких продуктах містяться вуглеводи. Хлібні одиниці містяться в наступних групах продуктів:

А). Злакові - каші (будь-які, в тому числі і гречана), хліб (будь-який), макарони, борошно, крохмаль.

Б). Фрукти, ягоди, соки.

В). Жидкомолочные продукти - молоко, кефір, сироватка, йогурт та інші.

Г). З овочів містять достатню кількість вуглеводів тільки картопля.

Д). Рафіновані вуглеводи - цукор, мед, варення, здобні булочки та інші продукти, що містять цукор в чистому вигляді.

В інших продуктах їх міститься настільки мало, що їх можна не враховувати, якщо ви з'їдаєте в звичайних кількостях.

2. У їжі повинно міститися достатню кількість вуглеводів. Якщо ви їсте їх дуже мало (часта помилка), то цукор в крові, навпаки, починає зростати. Це відбувається з-за того, що коли з їжею не надходять вуглеводи, то їх починає виробляти печінку, і найчастіше більше ніж потрібно, тому цукор в крові неконтрольовано підвищується.

Перевагу слід віддавати повільно засвоюваним вуглеводів, які в основному знаходяться в крохмалистою їжі. На частку вуглеводів повинно припадати 50-60% від добової калорійності їжі, тобто стільки ж, скільки і у здорової людини. Якщо перевести цю кількість в вуглеводні одиниці, то мінімум в день необхідно 10-12 УЕ. В середньому, при легкому фізичному навантаженні необхідно близько 12-15 УЕ. При посиленні фізичної активності кількість їх слід збільшити, оскільки основну енергію організм виробляє саме з вуглеводів.

3. Рівномірний розподіл УЕ протягом дня.

Це необхідно для того, щоб цукор крові підтримувався на постійному допустимому рівні. Уявіть, що в один прийом їжі ви їсте багато вуглеводів, вони не встигають засвоюватися клітинами, і цукор в крові сильно підвищується. В інший же прийом їжі мало вуглеводів, клітини голодують і печінка (де зберігаються основні запаси вуглеводів) починає викидати глюкозу в кров і цукор знову швидко підвищується. Тому для того, щоб всі вуглеводи не просто потрапили у Ваш організм, а засвоїлися клітинами, доцільно розподіляти їх протягом усього дня рівномірно.

"Важливо, не скільки з'їв, а скільки усвоилось"

4. Віддавайте перевагу "повільним" вуглеводів, вони надходять у кров повільно і встигають засвоюватися клітинами. При цьому цукор в крові підвищується не суттєво. Щоб ще більше сповільнити всмоктування вуглеводів, вживайте овочі в кожен прийом їжі. Вони дають відчуття ситості, змушують кишечник добре працювати, виводять шлаки з організму. Овочі просто необхідні для схуднення. Ви наповнюєте ними шлунок, але не додаєте у вазі. Отже, овочі три рази на день. Японські дослідники довели, що якщо щодня з'їдати зелень, то в організм надходять у достатній кількості вітаміни і антиоксиданти, необхідні для захисту судин від шкідливих впливів. Намагайтеся з'їдати пучок зелені кожен день. Тим самим ви вирішуєте проблему доставки у ваш організм вітамінів і мікроелементів. Не забувайте і про трав'яних вітамінних зборах.

5. менше у вашому раціоні харчування рафінованих вуглеводів (цукор, тістечка, торти, варення), тим краще працюють всі ваші органи. Ці продукти увійшли в раціон харчування тільки в нашому столітті. Еволюційно вони чужі будь-якій здоровій людині. Відмова від чистого цукру - це не харчування для діабетиків, це харчування будь-якого здорового людини. Якщо необхідно вживайте цукрозамінники. Всі вони безпечні для організму.

6. Якщо у вас підвищений вага тіла або порушений жировий обмін, постарайтеся скоротити кількість жирів в їжі в два рази.

Ідеальна вага = (зріст-100) - 5-15%
для жінок,

Ідеальна вага = зріст - 100
для чоловіків

Рослинний жир так само, як і тваринний, сильно підвищує вагу тіла. А повнота - одна з основних причин поганої роботи інсуліну при другому (ИНЗСД) типі діабету. Якщо Ви худнете навіть на кілька кілограмів (та ще далекі до ідеальної ваги), це вже сильно покращує засвоєння цукру клітинами (так як інсулін починає краще працювати). Поставте собі реально досяжну мету: схуднути на два кілограми протягом цього місяця. Швидко худнути не безпечно для здоров'я, так як серцево-судинна система не встигає пристосуватися до швидко мінливого ваги тіла. Тому робіть повільно, на два - три кілограми в місяць.

Якщо ви хочете схуднути, пам'ятайте, що жир присутній в їжі в явному і прихованому вигляді. Коли ми прагнемо схуднути, то легко виключаємо явні жири з раціону, але автоматично (не замислюючись) починаємо їсти більше прихованих жирів.

Виключіть явний жир: вживайте тільки пісне м'ясо і знімайте шкіру з курки перед приготуванням, знімайте жир з поверхні бульйону, постарайтеся відмовитися від олії і маргарину. Готуйте їжу з мінімальною кількістю жиру (або зовсім без нього) - у духовці або на грилі. Менше їжте яєць - одне, два в тиждень.

Виключіть прихований жир: віддавайте перевагу знежиреному сиру, молока. Менше їжте сиру. Вживайте рослинний білок (соя, квасоля, горох, бобові, гриби). На відміну від тваринного (м'ясо, риба), з них не надходить жир. Зверніть увагу на приправи: в деяких міститься багато жиру, наприклад в майонезі.

Намагайтеся мінімізувати смажену їжу, в ній завжди міститься жир, який ви додали в процесі приготування.

При зниженні ваги також нормалізується артеріальний тиск, часто проходять болі в ногах і спині. Якщо у вас підвищується артеріальний тиск, будинки необхідний тонометр для регулярного дослідження. Ще раз повторимо, не прагнете різко знижувати вагу тіла. Доведено, що худнути треба повільно, тоді це дасть кращий результат. П'ятсот грам в тиждень цілком достатній і хороший результат.

Алкоголь теж сильно впливає на вагу, намагайтеся зменшити його кількість.

Худнути необхідно з допомогою дробового раціонального харчування, при цьому їжа повинна бути смачною і різноманітною.

7. Голод при діабеті часто є постійним супутником. Деколи ми застосовуємо найдорожчі ліки для його зниження, але без особливого успіху. Відбувається це тому, що ми не дотримуємося правила здорового харчування. Щоб почуття голоду не турбувало вас, з'їдайте достатню кількість білків, вітамінів і мікроелементів. З білків для вас найкраще підходять бобові, соєві продукти, знежирений сир, пісне м'ясо, нежирна риба, гриби, сир з низьким вмістом жиру - адигейський, сулугуні, бринза.

Щоб отримувати достатню кількість вітамінів і мікроелементів, включайте в кожен прийом їжі овочі і фрукти. Дуже корисні, як джерело вітамінів і мікроелементів настій шипшини, морська капуста, зелень.

8. Зменшуючи кількість солі в їжі, ви відразу "вб'єте кілька зайців": процес схуднення піде швидше, знизиться артеріальний тиск (багато гіпотензивні препарати "не працюють", якщо ви вживаєте багато солі), і через деякий час ви будете краще відчувати смак їжі. При підвищеному артеріальному тиску в їжі має бути не більше 5 грамів солі на добу. Це приблизно 1/2 чайної ложки солі, включаючи і ту сіль яка присутня в хлібі, супі та інших продуктах.

Якщо візуально уявити тарілку з їжею, яку ви їсте на сніданок, обід, вечеря (основні прийоми їжі), то в ній має бути половина (50%) овочів, одна четверта (25%) вуглеводної їжі і одна четверта (25%) їжі, яка містить білок. У якому вигляді будуть ті чи інші інгредієнти вашої тарілки, ви вибираєте по смаку, головне, постарайтеся дотримати пропорції. Таке співвідношення збалансовано і легко соблюдаемо. У цьому "правилі тарілки" криється секрет збалансованої їжі, яка необхідна для хорошого контролю цукру в крові. Візьміть глюкометр і самі переконаєтеся в цьому.

І ще одна порада: не готуйте окремо для одного себе. Нехай вся сім'я харчується більш здоровою їжею. Короткочасні дієти тільки шкодять організму, і в результаті ви залишаєтеся з невирішеними проблемами. Довгострокову допомогу дає тільки свідоме планування харчування і його позитивна зміна.

Регулярне, щоденне визначення цукру в крові також важливо, як і раціональне харчування. Тільки так ви можете встановити, чи правильно ви приймаєте ліки, добре підібране харчування. Навчання пацієнтів правилам харчування та самоконтролю цукру в крові - це основа компенсації діабету. Для цього необхідно пройти повний курс "Школи Діабету" і регулярно його повторювати.

Ви самі лікуєте своє захворювання, а лікар лише допомагає вам.

Більш детально хотілося б зупиниться на підрахунок вуглеводів з ВУГЛЕВОДНИМ ОДИНИЦЯМ.

1 УЕ - це 10-12 грамів засвоюваних вуглеводів. Система підрахунку по УЕ дозволяє досить точно і просто визначити кількість вуглеводів у продуктах харчування.

Одна вуглеводна одиниця (УЕ), з'їдена в будь-якому вигляді, підвищує цукор крові в середньому на 1,7 - 2 ммоль/л (без урахування цукрознижувального дії препаратів). Тому можна змінювати в своєму харчуванні одну УЕ на іншу, необхідно лише знати, які вуглеводи швидко всмоктуються, а які повільно. Робити заміну краще рівнозначними вуглеводами за кількістю УЕ і по швидкості засвоєння. Нижче приведені середні норми харчування для людей з нормальною вагою тіла. При надмірному або недостатній вазі норма підбирається індивідуально.

ДОБОВІ НОРМИ СПОЖИВАННЯ

При важкій фізичній праці ____ 25 у.о. на добу

При середньому фізичному навантаженні :
чоловіки ______________ 20 - 21 у.о. на добу
жінки ______________18-19 у.о. на добу

В стаціонарі, при малій фізичної навантаженні:
чоловіки ______________ 15-16 у.о. на добу
жінки ______________12-14 у.о. на добу

Сніданок ___________ 3-4 у.о.
Обід _____________ 5-6 у.о.
Вечеря _____________ 3-4 у.о.

ПЛАН ХАРЧУВАННЯ НА 1500 ККАЛОРІЙ ( НА 12 ВУГЛЕВОДНИХ ОДИНИЦЬ)

1 - СНІДАНОК НА 2 ВУГЛЕВОДНІ ОДИНИЦІ
( 7 год 30 - 8 годин)

Овочевий салат (без олії) або овочі в будь-якому вигляді.
1\2 склянки вареної крупи (рис, макарони, гречка, вівсянка, і.т.д.) - це 1 УЕ.
1 шматок будь-якого хліба, вагою 30 гр. - це 1 УЕ. ,
2 шматка нежирної ковбаси або 2 сосиски або 2 шматка твердого сиру (нежирний сир) Загальна вага 60 гр.
Склянку чаю або кави.

2 - СНІДАНОК НА 2 ВУГЛЕВОДНІ ОДИНИЦІ
( 10 год 30 - 11 годин)

1 Фрукт - 1 УЕ (1 червоне або зелене яблуко вагою 100 гр. або 1 груша або 1 апельсин або 1 персик або 2 сливи або 2 мандарина або 12-15 ягід полуниці або неповний 200 гр на 2\3 заповнений склянку черешні або вишні або смородини).
1 шматок хліба вагою 30 гр. + сир або ковбасу вагою 30 гр.

О Б Е Д НА 3 ВУГЛЕВОДНІ ОДИНИЦІ
(до 13 год 30 - 14 годин)

Овочевий салат або овочі в будь-якому вигляді.
Щі вегетаріанські (якщо мало картоплі або крупи - можна не враховувати)
Гарнір: 1 склянка вареної крупи (2 у.о.)
1 шматок хліба вагою 30 гр. (1 у.о.)
+ 2 сосиски або котлета, або риба.

ПОЛУДЕНОК: 1 ВУГЛЕВОДНА ОДИНИЦЯ
(16год 30 - 17 годин)

1 склянку кефіру або молока + 90 гр. нежирного сиру.

1-У Ж І Н НА 2 ВУГЛЕВОДНІ ОДИНИЦІ
( до 19 год 30 - 20 годин)

Овочевий салат.
1\2 Склянки будь вареної крупи або 2 картоплі розміром з яйце або 2 столові ложки картопляного пюре. +1 шматок хліба(будь-який) вагою 30 гр.
м'ясна піджарка вагою 100 гр. або гриби або котлета або риба.

2 - ВЕЧЕРЯ НА 2 ВУГЛЕВОДНІ ОДИНИЦІ
( 22 год 30 - 23 години)

1 Фрукт +1 шматок хліба, 30 гр. сиру або нежирної ковбаси або вареного м'яса.

В С Е Г О:
12 ВУГЛЕВОДНИХ ОДИНИЦЬ НА ДОБУ.
Розподіл вуглеводних одиниць за вашим бажанням: 3+1 сніданок, 3+1 в обід, 3+1 вечеря, або 2+2, 2+2, 2+2.

Якщо у ВАС підвищений вага тіла, постарайтеся до мінімуму скоротити споживання жирів. Саме вони сприяють повноті.

Ідеальна вага = (зростання -100)-10% для жінок
=зріст-100 - для чоловіків.

Вчені Вважають, Що В Римській Імперії Робили Складні Хірургічні Операції На Черепній Коробці

Вчені вважають, що в Римській Імперії проводили хірургічні операції на черепній коробці, які були повсемесно поширені. В процесі археологічних далее

Принадлежит категории

Диета и питание


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі