Глікемічний індекс : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Глікемічний індекс

 

Вище я говорив про швидкому і повільному всмоктуванні глюкози з продуктів. Ясно, що це лише грубе якісне опис здатності різних вуглеводів впливати на глюкозу в крові, і тому ми вправі задатися питанням: чи мається більш детальна кількісна інформація про те, як продукти піднімають глюкозу?

Дослідження цієї проблеми були розпочаті в університеті Торонто, Канада, і продовжуються в наукових центрах багатьох країн вже чверть століття. Їх результатом стало уявлення про глікемічним індексом (ГІ) продукту, що показує, наскільки підвищиться глюкоза крові після того, як цей продукт буде з'їдений. До теперішнього часу існують таблиці ГІ для безлічі продуктів, здебільшого зарубіжних і вельми екзотичних. Я пропоную вашій увазі більш скромну таблицю, зате орієнтовану на смаки росіян.

1. Глікемічний індекси є величинами відносними: за 100 прийнятий ГІ глюкози, тому сенс будь-якого іншого індексу такий: відповідний продукт підвищує цукор крові так-то і так-то в порівнянні з чистою глюкозою. Наприклад: чорний хліб і гречана каша підвищують цукор крові вдвічі менше, ніж глюкоза, молоко - втричі менше, а підвищення від яблука становить 40 %, або 0,4 від того, яке буває після глюкози.

2. Так як ГІ - величина відносна, він не дозволяє оцінити, наскільки реально підніметься цукор в залежності від кількості з'їденого продукту. Розглянемо, що це означає. Припустимо, ви їсте чорний хліб порціями, рівними одній хлібній одиниці (12 г вуглеводів). Ви з'їли один шматок, два, три, чотири... Наскільки підвищиться цукор крові в ммоль/літр? З допомогою ГІ хліба, рівного 50, ми не в змозі визначити, ми можемо лише сказати, що підвищення буде вдвічі меншим, ніж від еквівалентної кількості глюкози - тобто глюкози в кількості 12 м, 24 м, 36 г, 48 р.

3. Харчовий цукор - дисахарид, молекула якого має спочатку розпастися на глюкозу і фруктозу, і тільки потім глюкоза надійде в кров. Тому індекс цукру менше, ніж у чистої глюкози, і становить, за різними оцінками, від 60 до 75. У меду, механічної суміші приблизно однакових частин глюкози і фруктози, ГІ вище, ніж у цукру, - 90 (за рахунок глюкози). У фруктози індекс дуже малий (20), так як вона переробляється в глюкозу в печінці (довгий процес) і тільки потім потрапляє у кров. Дисахарид лактоза перетворюється в шлунку в глюкозу і галактозу - теж довгий процес, і тому індекс лактози дорівнює 45. Дисахарид мальтоза - виняток: цей вуглевод швидко розкладається на дві молекули глюкози і піднімає цукор крові так само або ще сильніше, ніж препарат чистої глюкози: ГІ мальтози 100-105.

Зауважу, що ГІ самим істотним чином залежить від кулінарної обробки продукту, тобто від таких пролонгаторів всмоктування, як холод, жирність і, головне, консистенція продукту. Назви деяких продуктів мають на увазі спосіб їх приготування - наприклад, макарони, виноград, мед, родзинки, яблуко. Інші продукти потребують визначеннях: не просто хліб, а чорний або білий, не просто сік, а яблучний або виноградний без добавки цукру. Але є і більш складні ситуації, коли спосіб приготування продукту повинен бути точно вказано, інакше ми будемо введені в глибоке оману.

Більше мільйона українців страждають діабетом

Більше мільйона українців страждають діабетом

1 млн 226 тис. українців живуть з цукровим діабетом. Серед них 196 тис. дорослих людей і 8 тис. дітей постійно мають потребу в інсуліні. У решти - діабет 2 типу. далее

Принадлежит категории


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі