Про цукровий діабет
Що я знаю про діабеті?
При цукровому діабеті наш організм не виробляє достатню кількість гормону інсуліну. Це призводить до підвищення цукру (глюкози) у крові. Високий рівень глюкози в крові погано впливає на здоров'я людини.
- Досягнення сучасної медицини дозволяють запобігти многие ускладненням цього захворювання.
- Люди з діабетом не повинні приховувати свій стан. Вони вправі розраховувати на те, що оточуючі будуть вважати їх активними членами суспільства і з розумінням ставитися до особливостей життя з діабетом.
- Для людей з діабетом брак інформації так само небезпечний, як і нестача інсуліну. На компенсацію діабету впливає не лише дотримання режиму прийому цукрознижувальних препаратів, але і розуміння того, як треба змінити свій спосіб життя.
Навіщо треба контролювати цукор в крові?
Рівень глюкози в крові необхідно вимірювати, в тому числі і самостійно. Це дозволяє взяти діабет під контроль і керувати своїм станом. Лікар повинен мати об'єктивну картину Вашого самопочуття

- При візиті до лікаря 1 раз на місяць результати вимірювань складають 9 і 10,5 ммоль/л
- При вимірюванні кожні 3 дні середнє значення 12,8 ммоль/л
- При щоденному вимірі середнє значення 15,4 ммоль/л
Як треба вимірювати цукор в крові?
Лікар дасть Вам рекомендації, коли і скільки разів потрібно вимірювати рівень глюкози в крові. Зазвичай вимірювання проводять вранці, натще і через 2 години після прийому їжі.
Необхідно домогтися компенсації діабету, тобто підтримувати цукор крові на наступному рівні:
-
натщесерце – до 6,1 ммоль/л
через 2 години після їжі – до 8,0 ммоль/л
Чим треба вимірювати цукор в крові?
Самий точний, швидкий і надійний спосіб дізнатися свій цукор в крові – виміряти його з допомогою портативногоглюкометра.
Міфи | Реальність |
Глюкометр – прилад для лікарів. | Глюкометр Rightest GM 300 виробництва «BIONINE» засіб САМОКОНТРОЛЮ в домашніх умовах. |
Аналізи робити боляче. | Ланцетний пристрій «BIONIME» забезпечує безболісний прокол. |
Можна навчитися «відчувати» свій цукор. | згодом «провісники» гіпоглікемії зникають і критичні стани виникають раптово для хворого. |
Результати вимірювань будинки відрізняються від результатів в лабораторії | На проведення вимірювань впливають різні фактори. За міжнародними стандартами результат повинен відрізнятися не більше ніж на +/- 20% від лабораторного. В більшості випадків відмінність результатів на глюкометрі «BIONIME» складає не більше +/-10%. |
Який глюкометр вибрати?
- Ви повинні бути впевнені в ідеальній точності результатів
- Прилад зручно тримати в руці
- приладу великий дисплей з великими цифрами
- Використовуючи тест-смужку, Ви не торкаєтесь крові (зони реакції)
- Ваші щоденні витрати залежать від ціни на тест-смужки
Таблиця відповідності рівня глюкози в крові в цільній капілярній крові та плазмі.
Портативні глюкометри вимірюють рівень цукру в плазмі крові, так і в цільній крові. В лабораторіях ж рівень цукру вимірюється в плазмі. Рівень вмісту глюкози у плазмі вище на ~11%.
Якщо Ваш глюкометр вимірює глюкозу в цільній крові, вмійте порівнювати його свідчення з результатами лабораторного аналізу:
Цільна кров | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
Плазма | 3.5 | 4.7 | 5.9 | 7.1 | 8.3 | 9.4 | 10.6 | 11.8 | 13.0 | 14.2 | 15.3 | 16.5 | 17.7 | 18.9 | 20.1 | 21.2 | 22.4 | 23.6 |
Обов'язково повідомте лікаря, яким чином міряє цукор Ваш глюкометр.
Як запобігти ускладнення?
Основні ускладнення:
- Порушення постачання нижніх кінцівок кров'ю може призвести до виразок стопи
- Погіршення зору до його втрати
- Розвиток ниркової недостатності
- Гіпертонія, інфаркт, інсульт
Ожиріння – супутник діабету.
Надлишкова маса тіла змушує Ваш організм працювати з напругою, тому зниження ваги – це важливий фактор для покращення Вашого стану.
Як мені харчуватися?
Основні рекомендації по здоровому харчуванню дасть Ваш лікуючий лікар.Правильно харчуватися нескладно і недорого:
Ви повинні знати кількість вуглеводів, що міститься в продуктах. Тоді Ви зможете замінювати одні продукти іншими.
Система хлібних одиниць (ХО):
1 ХЕ = 10-12 г вуглеводів або 40 ккал
Макаронні вироби, гречка |
2-3 ст. ложки в звареному вигляді |
15 г |
Манка, борошно, вівсянка, перловка, пшоно, рис |
1 ст. ложка |
15 г |
Кукурудзяні пластівці |
2 ст. ложки |
15 г |
Білий, житній хліб |
1 шматочок |
20 - 25 г |
Крекер (сухе печиво) |
5 шт. |
15 г |
Солоні палички |
15 шт. |
15 г |
Сухарі |
2 шт. |
15 г |
Панірувальні сухарі |
1 ст. ложка |
15 г |
Молоко, кефір, вершки |
1 склянку |
250 мл |
Картопля |
1 шт. завбільшки з велике яйце |
65 р |
Картопляне пюре |
2 ст. ложки |
75 г |
Смажена картопля |
2 ст. ложки |
35 г |
Сухий картопля |
2 ст. ложки |
25 г |
Котлета |
1 шт. середня |
200 г |
Квас, пиво |
1 склянку |
250 мл |
Морозиво |
1 порція |
65 р |
Цукор-пісок |
1 ст. ложка |
10 м |
Цукор кусковий |
2-2,5 шматка |
10 м |
Сік виноградний натуральний без цукру |
1/3 склянки |
100 мл |
Банан (0,5 шт.), виноград (12 шт.), хурма (1 шт.) |
|
70 г |
Вишня (15 шт.), груша, інжир, яблука (по 1 шт.), сливи (3-4 шт.) |
|
80 - 90 г |
Абрикоси (2-3 шт.), диня (1 скибочка), ківі, манго, персик (по 1 шт.), аґрус |
|
110 - 120 г |
Айва, апельсин (по 1 шт.), ананас (1 скибочка), мандарини (2-3 шт.), полуниця (10 шт.), брусниця, ожина, малина, смородина, чорниця |
|
140 - 150 г |
Гранат (1 шт.), грейпфрут (0,5 шт.) |
|
170 г |
Кавун (1 скибочка) |
|
270 г |
Які продукти підвищують цукор в крові?
Вуглеводи в різних продуктах по різному впливають на цукор крові, кількість вуглеводів в %, які впливають на рівень глюкози, називається глікемічним індексом.
Ніж вище глікемічний індекс продукту в %, тим швидше підвищується рівень глюкози.
90-100% |
Кока і пепсі-кола, цукор, мед, картопляне пюре, кукурудзяні пластівці |
70-90% |
Білий і сірий хліб, хрусткі хлібці, галетне печиво, рис, пшенична мука, бісквіт, пиво |
50-70% |
Вівсяні пластівці, банани, варений картопля, хліб з висівками, хліб житній, соки фруктові без цукру |
30-50% |
Молоко, кефір, йогурт, фрукти, макаронні вироби |
Менше 30% |
Овочі: капуста, салат, кабачки, моркву, перець, баклажани; фруктоза, горох, квасоля, зелень, горіхи |
планувати денний раціон?
Ваше харчування має бути різноманітним, багаторазовим (не рідше 6 разів на день) і маленькими порціями.Для людей з діабетом 1 типу:
-
Сніданок – 20%
2-ий сніданок – 10% макс. 2 ХЕ
Обід – 30% макс. 7 ХЕ
Полуденок – 10% макс. 2 ХЕ
Вечеря – 20%
2-ой вечеря – 10% макс. 2 ХЕ
Для людей з діабетом 2 типу:
-
Сніданок – 25%
2-ий сніданок – 10%
Обід – 35%
Полуденок – 10%
Вечеря – 20%
Фізичні вправи
При будь-якому типі діабету фізичні навантаження:
- Позитивно впливають на здоров'я і самопочуття
- Підтримують серце і легені в хорошій формі
- Допомагають спалювати надлишок калорій
Повсякденні вправи без зусиль:
- Піднімаєтеся по сходах пішки, а не на ліфті
- Піші активні прогулянки повинні займати не менше 30 хвилин в день
- Активно займайтеся роботою по дому і саду
Контроль артеріальної гіпертонії
Діабет і артеріальна гіпертонія гіпертонія – захворювання взаємопов'язані. Кожне з них несе ризик розвитку серцево-судинних захворювань:
- Самостійно регулярно контролюйте рівень артеріального тиску
- Раннє активне лікування і зміни в способі життя знизять ризик ускладнень
Категорія АТ |
Систолічний АТ, мм рт. ст. |
Діастолічний АТ, мм рт. ст. |
Заходи |
Гіпотонія |
Нижче 100 |
Нижче 60 |
Лікарський контроль |
Нормальний тиск |
100-140 |
60-90 |
Самоконтроль |
Гіпертонія |
140 |
90 |
Консультація лікаря, самоконтроль |
Користуйтеся електронними автоматичними тонометрами:
Microlife BP A100
- діагностика аритмії пульсу
- вищий клас точності
- енергонезалежна пам'ять на 30 вимірювань
- діагностика аритмії пульсу
- точне вимірювання при аритмії
- автоматичне триразове вимірювання тиску
- інтелектуальний аналіз вимірів
- енергонезалежна пам'ять на 200 вимірювань
- просте комфортне керування однією кнопкою
- надійна, довговічна манжета
- великий дисплей з великими цифрами
- індивідуальна класифікація факторів ризику пацієнта
- точне вимірювання при аритмії
- автоматичне триразове вимірювання тиску
Як уникнути синдрому «діабетичної стопи»?
Дуже важливо:
- Щодня доглядати за ногами, ретельно мити їх і оглядати на предмет пошкоджень
- Уникати ходити босоніж, щоб не поранити ноги
- Підібрати зручну, якісне взуття
- Використовувати бавовняні шкарпетки