Про харчування при діабеті : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Про харчування при діабеті

 

Харчування при діабеті

Цукровий діабет - поширене ендокринне захворювання, обумовлене нестачею в організмі інсуліну (гормону підшлункової залози) або його низькою активністю. Внаслідок цього при цукровому діабеті в крові зростає вміст глюкози (гіперглікемія), що призводить до порушення обміну речовин і поступового ураження практично всіх функціональних систем організму.

Головна лікувальна мета заходів при цукровому діабеті - нормалізувати обмінні процеси в організмі. Показником нормалізації є зниження рівня цукру в крові. Одночасно поліпшується і загальне самопочуття хворого: зменшується спрага, підвищується працездатність.

Основні правила харчування при діабеті

  • Харчування має бути дробовим (5-6 прийомів на добу), що сприяє більш рівномірному всмоктування вуглеводів з кишечника з нерізким підвищенням рівня глюкози крові.
  • Їжу необхідно приймати в певні години, тоді буде легше регулювати цукор крові і дозу інсуліну.
  • Треба виключити або обмежити продукти, високо піднімають цукор крові: цукор, кондитерські вироби, варення, джем, виноград.
  • В раціон харчування повинна бути включена їжа з достатнім вмістом клітковини, "харчових волокон" (овочі, борошняні вироби), так як ці продукти в меншій мірі підвищують цукор.
  • Бажано, щоб приготовані страви містили невелику кількість жиру (~30%), причому більше половини (до 75%) його має бути представлена рослинними оліями (соняшникове, кукурудзяне, оливкове та ін).
  • Калораж їжі хворої дитини повинен бути однаковим з дня на день (особливо при підборі дози інсуліну) і відповідати її віку. Дуже важливо також підтримувати однаковий калораж в одні і ті ж прийоми їжі (сніданок-сніданок, обід-обід і т.д.).
  • В іншому дієта хворого СД не повинна відрізнятися від нормального (фізіологічного) харчування

Особливості харчування при діабеті

При цукровому діабеті потрібно в першу чергу дієтичне лікування. Кількість енергії в їжі повинна дорівнювати втратам енергії хворого, збалансоване надходження білків, жирів, вуглеводів, прийом їжі - 5-6 раз в день. Розрахунок харчування проводиться в хлібних одиницях. 1 хлібна одиниця = 12 г глюкози. У добу в організм має надходити 18-24 хлібних одиниць, які розподіляються так: сніданок 9-10 од., другий сніданок і полуденок по 1-2 од., обід 6-7 од., вечеря 3-4 од.

Для хворих на діабет з надмірною вагою потрібно включати в дієту такі овочі, як свіжа і квашена капуста, шпинат, салат, зелений горошок, огірки, помідори. Це посилює відчуття насичення. При діабеті значно страждає печінка. Для покращення її функції потрібно вводити в дієту продукти, що містять ліпотропні фактори (сир, вівсянка, соя та інші), і обмежувати смажені страви, а так само м'ясні та рибні бульйони.

Є кілька варіантів дієт для хворих цукровим діабетом, однак в домашніх умовах можна користуватися однією (дієта 9), яку можна легко пристосувати до лікування кожного хворого, крім або додаючи окремі страви або продукти.

Їжа хворого цукровим діабетом повинна бути багата вітамінами, тому корисно вводити в раціон витаминоносители: дріжджі пекарні, пивні, відвар шипшини, СПП, БАД.

Заборонено вживати в їжу: кондитерські вироби, здобу, варення, цукерки, шоколад, мед, морозиво та інші солодощі, гострі, солоні, пряні, копчені закуски і страви, свинячий та баранячий жир, алкогольні напої, банани, виноград, родзинки. Цукор допускається лише в невеликих кількостях з дозволу лікаря.

Цукровий діабет без супутньої надлишкової маси тіла та ожиріння.
Основний варіант стандартної дієти (таб.1, додаток №4, інструкція з організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних закладах, наказ МОЗ РФ №330 від 05.08.2003).

Цукровий діабет при супутньому ожирінні.
Варіант дієти зі зниженою калорійністю (низькокалорійна дієта) (таб.1, додаток №4, інструкція з організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних закладах, наказ МОЗ РФ №330 від 05.08.2003).

Рекомендовані продукти і страви:

Хліб переважно чорний.
Супи переважно на овочевому відварі. На слабкому м'ясному або рибному бульйоні з овочами 1-2 рази в тиждень.
Страви з м'яса, птиці, риби. Яловичина, телятина, курка, індичка у відвареному і заливному вигляді, нежирні сорти риби у відвареному вигляді.
Страви і гарніри з овочів. Капуста білокачанна, кольорова, салат, редис, огірки, томати, кабачки. Картопля, буряк, морква (не більше 200 г на день). У добу рекомендується 900 - 1000 г овочів в сирому, вареному та печеному вигляді.
Фрукти і ягоди, солодкі страви і солодощі. Кислі і кисло-солодкі сорти фруктів і ягід (антонівські яблука, лимони, апельсини, червона смородина, журавлина та ін) до 200 г в день в сирому вигляді, у вигляді компотів на ксиліт, сорбіті.
Страви і гарніри з круп. В обмеженій кількості.
Яйця і страви з них. Цільні яйця (не більше 2-х штук в день) некруто, у вигляді омлетів, а також для додавання в інші страви.
Молочні продукти. Молоко, кефір, кисле молоко, сир в натуральному вигляді або у вигляді сирників і пудингів, сир, сметана, вершки в обмеженій кількості.
Напої. Чай, чай з молоком, кава неміцна, томатний сік, фруктово-ягідні соки (краще свіжоприготовані) з кислих сортів ягід і фруктів, особливо з чорниці, вишні, журавлини, брусниці, полуниці, суниці, обліпихи, ожини, костяниці, цитрусових, гарбуза, чорної смородини, порічок, малини, аґрусу.
Жири. Вершкове масло, рослинна олія - всього 40г (у вільному вигляді і для приготування їжі).

Забороняються: продукти, багаті легкозасвоюваними вуглеводами (цукор, мед, варення, кондитерські вироби тощо), у т.ч. солодкі фрукти і ягоди (виноград, родзинки, дині, кавуни, груші, абрикоси тощо), алкогольні напої

Харчування при цукровому діабеті 1 типу

Маючи ряд загальних цілей (усунення симптомів високого цукру крові, зведення до мінімуму ризику гіпоглікемії, профілактика ускладнень), шляхи лікування інсулінозалежного та інсулінонезалежного цукрового діабету істотно різні.

Основний метод лікування при цукровому діабеті 2 типу - нормалізація маси тіла за допомогою низькокалорійної дієти і підвищення фізичної активності.

При цукровому діабеті 1 типу (СД1), виникнення якого пов'язане із загибеллю бета-клітин підшлункової залози та інсулінової недостатністю, основним методом лікування служить замісна інсулінотерапія, а дієтичні обмеження, згідно сучасним поглядам, носять допоміжний характер і повинні надаватися лише в тій мірі, в якій їх інсулінотерапія відрізняється від вироблення інсуліну у здорової людини.

Удосконалення режимів інсулінотерапії і самоконтроль обміну речовин за рівнем цукру в крові дають хворому СД1 можливість регулювати споживання їжі тільки в залежності від почуття голоду і насичення, подібно здоровим людям. Але введений інсулін "не знає", коли і скільки ви їсте. Тому ви самі повинні подбати про те, щоб дія інсуліну відповідало харчування. Отже, вам необхідно знати, яка їжа підвищує цукор крові.

Харчові продукти складаються з трьох компонентів: білків, жирів і вуглеводів. Всі вони мають калорійністю, але не всі підвищують цукор крові. Жири і білки не мають сахароповишающім дією. З цього випливає, що хворий СД1 може споживати білки і жири (м'ясо, рибу, птицю, морепродукти, яйця, масло, сир та ін) в такій же кількості як здорова людина, залежно від свого апетиту, звичок тощо, за умови нормальної ваги тіла. Реальним сахароповишающім дією володіють лише вуглеводи. Але це не означає, що їх потрібно обмежувати. Це означає, що вуглеводи потрібно враховувати, щоб правильно розрахувати дозу інсуліну короткої дії. Яка їжа містить вуглеводи? Це легко запам'ятати: всі рослинні продукти, а з тварин - лише рідкі молочні продукти. В той же час є такі види вуглеводистих продуктів, після яких цукор крові або зовсім не підвищується, чи підвищується незначно. До них належать майже всі види овочів, вживаються в звичайних кількостях.

Продукти, що підвищують цукор крові і вимагають підрахунку, діляться на 4 групи:

  • 1. Зернові (злакові) - хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, кукурудза.
  • 2. Фрукти.
  • 3. Картопля.
  • 4. Молоко і рідкі молочні продукти.
  • 5. Продукти, що містять чистий цукор, так звані легкозасвоювані вуглеводи.

Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі