Дієти при діабеті : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Дієти при діабеті

 
Для будь-якого діабетика щогодинна турбота про харчування — це питання життя і смерті, в якому збалансована дієта грає головну терапевтичну роль. А ось недбале ставлення до харчування при цукровому діабеті, навпаки, зводить на немає прийом будь-яких, навіть самих прогресивних і передових медичних препаратів.

Харчування для діабетиків: що важливо знати?

Адекватне, правильнехарчування для діабетиківмає величезне значення. Нагадаємо: цукровий діабет — це ендокринне захворювання, в основі якого лежить недостатня вироблення гормону інсуліну, із-за чого в крові різко зростає вміст глюкози (гіперглікемія), що в свою чергу призводить до різкого порушення обміну речовин. Тому підтримка у відносній нормі обмінних процесів в організмі — це і є головне завданняхарчування при цукровому діабеті.

Харчування для діабетиків: виключаємо погані вуглеводи

Сучасна дієтологія прийшла до висновку, що найбільшу небезпеку для діабетиків представляють продукти з так званим " високим глікемічним індексом (GI). Фактично глікемічний індекс — це здатність їжі підвищувати рівень цукру в крові. Відповідно, продукти з високим GI необхідно в першу чергу виключити з раціону тих, хто страждає на діабет.

Розпізнати високий GI в продуктах простіше всього за великим змістом вуглеводів у них у процесі обміну речовин перетворюються в глюкозу (той самий горезвісний цукор у крові). Однак повністю ігнорувати вуглеводи було б великої людської дурістю, оскільки глюкоза є бичем для інсуліно-залежних людей тільки в другу чергу, а в першу — основним джерелом енергії для організму будь-якої людини, не тільки діабетика. Тому стратегія діабетиків з глікемічному принципом говорить: обирай продукти з низьким GI (менше 50 одиниць), але не з нульовим.

Глікемічний індекс самої глюкози приймається за еталон — 100 одиниць — щодо якого вибудовується шкала всіх інших продуктів. Один з підводних каменів тут в тому, що багато продуктів у процесі промислової обробки підвищують свій глікемічний показник. Наприклад, неочищений рис (який дуже вітається) має індекс 50, а очищений – вже 75, варену картоплю – 65, а картопляне пюре швидкого приготування – 90. І якщо для діабетика, який звик харчуватися напівфабрикатами і фаст-фудом — це трагедія, то для гурмана, любить готувати самостійно — це скоріше лише додатковий стимул для кулінарних експериментів і гарантія того, що ніяких випадкових вуглеводів у його стравах не додасться. Напівфабрикатах категорично нічого робити на кухні діабетика.

До продуктів з високим глікемічним індексом відносяться: солод (110), алкоголь (від 85), кукурудзяні пластівці (85), шоколад (70), банани (60), буряк (65), макаронні вироби (55), хліб з борошна вищого сорту (95) та інші. Все це підлягає виключенню з харчування при цукровому діабеті.

Але набагато важливіше й цікавіше для хворих діабетом і просто тих, хто піклується про здоров'я, знати продукти з низьким глікемічним показником. Серед них: хліб з борошна грубого помелу (50), квасоля (40), молоко і молочні продукти (від 35), сочевиця (30), соя (15), пісне м'ясо і риба (менше 20), а також зелені овочі, помідори, баклажани, гарбуз, горіхи, гриби, несолодкі фрукти (менше 15).

Маленькі хитрощі в харчуванні при цукровому діабеті

Багато людей помилково вважають, що глікемічний індекс — величина незмінна. Це не так, і існує кілька способів для діабетиків обдурити і знизити GI.

  • Чим більше у страві клітковини, тим нижче стає сумарний глікемічний індекс. Іншими словами, просто паста набагато гірше, ніж паста з овочами.

  • Ще краще, якщо овочі додаються в блюдо по можливості сирі, так як при тепловій обробці GI підвищується. Наприклад, глікемічний індекс сирої моркви – 35, а вареної – вже 85.

  • Вуглеводи в присутності білка знижують глікемічний показник страви. В першу чергу за рахунок того, що білки уповільнюють процес всмоктування цукру в кров. Тут важливо не забувати про поєднання білків і жирів. Наприклад: картопляне пюре із знежиреним молоком прекрасно поєднуються, але ось варену картоплю з смаженою свининою поєднується погано, хоча в м'ясі і присутній білок. Такі нюанси необхідно враховувати.

  • Не дарма борці за здоровий спосіб життя наполягають на тому, що їжу необхідно пережовувати по сто разів. У харчуванні для діабетиків цю тезу більш ніж обгрунтований: чим довше їжа залишається в роті, тим повільніше засвоюються вуглеводи, тим менше цукру потрапляє в кров.

І на десерт — про солодкому. Неправильно і нелюдяно було б стверджувати, що десерти в будь-якому вигляді — це абсолютне табу при цукровому діабеті. Ласунам варто пам'ятати: десерти не варто купувати в магазині або замовляти в ресторані. Набагато правильніше готувати їх самостійно, прагнучи використовувати продукти з низкогликемическим показником: знежирене молоко, житнє борошно грубого помелу, несолодкі свіжі фрукти, або консервовані без цукру. Замість жирного крему — легкий йогуртовий. Для порівняння: магазинний бісквіт має загальний GI близько 75. А приготований в домашніх умовах, вже як мінімум на 30 одиниць менше. Трохи на перший погляд, але цілком достатньо, щоб добряче підсолодити життя!


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі