Порції і дієта при діабеті : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Порції і дієта при діабеті

 

Дієта при діабеті небезпечно?

Дієта при діабеті призначається хворим на цукровий діабет під час лікування або профілактики захворювання. Вона передбачає здорове і збалансування харчування з урізаним вмістом вуглеводів і цукрів.

Вуглеводи діляться на дві категорії: легкозасвоювані, щоденна концентрація яких не повинна перевищувати 5-20% з загальної кількості вживаних вуглеводів, і важкозасвоювані – 35-40%. Щоденна норма споживання вуглеводів складає 150-250 р.

Солодощі для діабетиків – прихований ризик для необізнаного хворого. Спеціальні продукти і десерти для діабетиків несуть певну небезпеку. Незважаючи на те, що глюкоза в них замінена фруктозою, це не означає, що їх споживання безмежно. Так, фруктоза повільніше всмоктується в кров, проте вона все одно підвищує її глікемічний рівень.

Що робити з харчовими волокнами?

Харчові волокна теж багаті вуглеводами. Деякі з них, водорозчинні, сприяють зниженню глюкози в організмі і видалення жирів. Інші, навпаки, поглинають воду і викликають запор.

Продукти багаті харчовими волокнами:

  • Злаки
  • Картопля
  • Термічно необроблені фрукти
  • Овочі

Як діабетики повинні ділити свій раціон харчування?

Рекомендується на сніданок віддавати 20% з вуглеводів і цукрів, на обід резервувати 30%, до вечері знову 20%, решта відсотки діляться порівну на перекуси у вигляді ланчу або полудня.

Які продукти безпечні для діабетиків?

  1. Овочі: томати, цибулю, огірки, зелень, морква, шпинат, зелена квасоля, салат латук.
  2. Крохмалевмісні продукти вживаються з обережністю і в рідкісних випадках: картопля, квасоля біла, рис, злаки (крім гречки), хліб.
  3. Вирішуються не більше 3-х яєць у тиждень.
  4. М'ясо курки, індичка, риба.
  5. Бринза, сир низького вмісту жирів.
  6. Горіхи і насіння.

До яких продуктів варто ставитися з обережністю?

  1. хліб
  2. фрукти (цитрусові, банани, яблука, виноград)
  3. масла рослинного і тваринного походження (маргарин, вершкове масло і соняшникову олію, сало)

Кожен діабетик знає, що цукор і цукровмісні продукти йому протипоказані. Він не тільки негативно позначається на стані здоров'я хворого, але і викликає додаткову інтоксикацію організму.

Дієта при діабеті вимагає дотримання наступних правил харчування:

  • гіпокалорійний режим (у разі наявності зайвої ваги)
  • гиполипидный або гипоуглеводный

Часто хворим, що страждають даним захворюванням призначається сувора дієта, в якій практично повністю виключені смачні і ситні продукти харчування, за винятком гречки. Гречка дійсно є оптимальним і безпечним продуктом для діабетиків. Вона здатна знижувати рівень глюкози і холестерину в крові. Що робити, коли все заборонено, а ще хочеться солодкого? На допомогу приходить шовковиця. Це унікальний фрукт, який нешкідливий при такій патології.

Дієта при діабеті передбачає точний розрахунок цукру і вуглеводів. Нижче наведені приклади продуктів, які необхідно зважувати перед вживанням:

  • хліб і хлібобулочні вироби
  • злакові продукти
  • овочі з низьким вмістом води
  • картопля
  • рис
  • молочні продукти

Вважаємо вуглеводи

  1. Хліб – у 100 г міститься 50 г вуглеводів, 100 г білого хліба – 54 г вуглеводів, 100 г чорного хліба – 48 г вуглеводів.
  2. 100 г картоплі, рису, макаронних виробів або білої квасолі дорівнює 20 г вуглеводів.
  3. Молочні продукти: йогурт, молоко, кефір, бринза містять по 5 г вуглеводів і цукрів.
  4. Ягоди і фрукти: 100 г кавуна, полуниці, авокадо дорівнює 7 м цукрів, диня, грейпфрут і лимон включають по 8 грам, черешня – 10 г, мандарини, абрикоси, персики, ківі – 11 г, малина, апельсини – 12 м, вишня, чорна смородина, нектарин, слива – 14 г, яблука і груші – 15 г, банани – 21 р.
  5. Горіхи та насіння: волоський горіх містить 10 г вуглеводів в 100 г продукту, ядро соняшникового горіха – 14 г, арахіс – 16 р.
  6. Овочі з підвищеним вмістом вуглеводів, більше 5 г – цибуля, солодкий перець, морква, петрушка, червоний буряк, зелений горошок, часник, сочевиця.

Такі продукти можна вживати без попереднього зважування

  • шпинат
  • гарбуз
  • редиска
  • огірки
  • зелений болгарський перець
  • цвітна капуста
  • баклажани
  • томати
  • салат
  • зелена квасоля
  • гриби.

Протипоказані цукровмісні солодощі

  • шоколад
  • сухофрукти
  • морозиво
  • варення
  • мед
  • булочки
  • тістечка
  • солодкі напої.

На перший погляд, здається, що дієта при діабеті нестерпна, проте це не так.

Кілька варіантів меню для діабетиків

День перший

Сніданок: кава або чай, 3 скибочки хліба (45г) або 3 тосту з олією, шматочок м'якого і нежирного сиру або одне яйце.

Обід: половина грейпфрута, 150 г м'яса, 120 г картоплі і 2 помідора, шматочок бринзи з зеленню.
Полуденок: чашка какао з молоком і цукрозамінників і два тосту.

Вечеря: овочевий суп, курча без шкірки, зелений салат, 30 г бринзи, одне яблуко.

День другий

Сніданок: склянку води з лимоном або чашка чаю, кілька скибочок бринзи або сиру нежирних сортів, яйця, овочі – перець, морква, огірок.

Обід: овочевий суп з томатів з цибулею, зеленою квасолею і зеленню, порція курчати на грилі з овочами.

Вечеря: овочевий суп, овочеве рагу з м'ясом або порція риби на грилі з овочевим салатом.

Різноманітність страв не обмежується однією гречаною кашею, як багато хто думає.

Основні страви при діабеті

  1. Овочеві супи на слабкому м'ясному відварі необхідні не частіше 1-2 разів на тиждень.
  2. М'ясні страви з яловичини, телятини, м'ясо птиці, кролика рекомендуються у відвареному і заливному вигляді.
  3. Необхідні нежирні сорти риби, приготованої на пару або у відвареному вигляді – судак, тріска, сазан, щука.
  4. Овочеві страви – кабачки, капуста, редис, огірки. Вживання картоплі, моркви, буряка необхідно обмежити до 200 г в день. Щоденна норма споживання сирих чи приготовлених овочів не може перевищувати 1 кг
  5. В якості прянощів, вирішуються негострі соуси на молоці або овочевому відварі.

Діабетикам не рекомендується змішувати багато продукти. Здорове і лікувальне харчування полягає у вживанні однієї страви, але ситного і правильно приготовленого.

Перш ніж приступати до самостійного лікування та дотримання дієти, необхідна консультація лікаря.


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі