Про цукровий діабет
Дієта при діабеті небезпечно?
Дієта при діабеті призначається хворим на цукровий діабет під час лікування або профілактики захворювання. Вона передбачає здорове і збалансування харчування з урізаним вмістом вуглеводів і цукрів.
Вуглеводи діляться на дві категорії: легкозасвоювані, щоденна концентрація яких не повинна перевищувати 5-20% з загальної кількості вживаних вуглеводів, і важкозасвоювані – 35-40%. Щоденна норма споживання вуглеводів складає 150-250 р.
Солодощі для діабетиків – прихований ризик для необізнаного хворого. Спеціальні продукти і десерти для діабетиків несуть певну небезпеку. Незважаючи на те, що глюкоза в них замінена фруктозою, це не означає, що їх споживання безмежно. Так, фруктоза повільніше всмоктується в кров, проте вона все одно підвищує її глікемічний рівень.
Що робити з харчовими волокнами?
Харчові волокна теж багаті вуглеводами. Деякі з них, водорозчинні, сприяють зниженню глюкози в організмі і видалення жирів. Інші, навпаки, поглинають воду і викликають запор.
Продукти багаті харчовими волокнами:
- Злаки
- Картопля
- Термічно необроблені фрукти
- Овочі
Як діабетики повинні ділити свій раціон харчування?
Рекомендується на сніданок віддавати 20% з вуглеводів і цукрів, на обід резервувати 30%, до вечері знову 20%, решта відсотки діляться порівну на перекуси у вигляді ланчу або полудня.
Які продукти безпечні для діабетиків?
- Овочі: томати, цибулю, огірки, зелень, морква, шпинат, зелена квасоля, салат латук.
- Крохмалевмісні продукти вживаються з обережністю і в рідкісних випадках: картопля, квасоля біла, рис, злаки (крім гречки), хліб.
- Вирішуються не більше 3-х яєць у тиждень.
- М'ясо курки, індичка, риба.
- Бринза, сир низького вмісту жирів.
- Горіхи і насіння.
До яких продуктів варто ставитися з обережністю?
- хліб
- фрукти (цитрусові, банани, яблука, виноград)
- масла рослинного і тваринного походження (маргарин, вершкове масло і соняшникову олію, сало)
Кожен діабетик знає, що цукор і цукровмісні продукти йому протипоказані. Він не тільки негативно позначається на стані здоров'я хворого, але і викликає додаткову інтоксикацію організму.
Дієта при діабеті вимагає дотримання наступних правил харчування:
- гіпокалорійний режим (у разі наявності зайвої ваги)
- гиполипидный або гипоуглеводный
Часто хворим, що страждають даним захворюванням призначається сувора дієта, в якій практично повністю виключені смачні і ситні продукти харчування, за винятком гречки. Гречка дійсно є оптимальним і безпечним продуктом для діабетиків. Вона здатна знижувати рівень глюкози і холестерину в крові. Що робити, коли все заборонено, а ще хочеться солодкого? На допомогу приходить шовковиця. Це унікальний фрукт, який нешкідливий при такій патології.
Дієта при діабеті передбачає точний розрахунок цукру і вуглеводів. Нижче наведені приклади продуктів, які необхідно зважувати перед вживанням:
- хліб і хлібобулочні вироби
- злакові продукти
- овочі з низьким вмістом води
- картопля
- рис
- молочні продукти
Вважаємо вуглеводи
- Хліб – у 100 г міститься 50 г вуглеводів, 100 г білого хліба – 54 г вуглеводів, 100 г чорного хліба – 48 г вуглеводів.
- 100 г картоплі, рису, макаронних виробів або білої квасолі дорівнює 20 г вуглеводів.
- Молочні продукти: йогурт, молоко, кефір, бринза містять по 5 г вуглеводів і цукрів.
- Ягоди і фрукти: 100 г кавуна, полуниці, авокадо дорівнює 7 м цукрів, диня, грейпфрут і лимон включають по 8 грам, черешня – 10 г, мандарини, абрикоси, персики, ківі – 11 г, малина, апельсини – 12 м, вишня, чорна смородина, нектарин, слива – 14 г, яблука і груші – 15 г, банани – 21 р.
- Горіхи та насіння: волоський горіх містить 10 г вуглеводів в 100 г продукту, ядро соняшникового горіха – 14 г, арахіс – 16 р.
- Овочі з підвищеним вмістом вуглеводів, більше 5 г – цибуля, солодкий перець, морква, петрушка, червоний буряк, зелений горошок, часник, сочевиця.
Такі продукти можна вживати без попереднього зважування
- шпинат
- гарбуз
- редиска
- огірки
- зелений болгарський перець
- цвітна капуста
- баклажани
- томати
- салат
- зелена квасоля
- гриби.
Протипоказані цукровмісні солодощі
- шоколад
- сухофрукти
- морозиво
- варення
- мед
- булочки
- тістечка
- солодкі напої.
На перший погляд, здається, що дієта при діабеті нестерпна, проте це не так.
Кілька варіантів меню для діабетиків
День перший
Сніданок: кава або чай, 3 скибочки хліба (45г) або 3 тосту з олією, шматочок м'якого і нежирного сиру або одне яйце.
Обід: половина грейпфрута, 150 г м'яса, 120 г картоплі і 2 помідора, шматочок бринзи з зеленню.
Полуденок: чашка какао з молоком і цукрозамінників і два тосту.
Вечеря: овочевий суп, курча без шкірки, зелений салат, 30 г бринзи, одне яблуко.
День другий
Сніданок: склянку води з лимоном або чашка чаю, кілька скибочок бринзи або сиру нежирних сортів, яйця, овочі – перець, морква, огірок.
Обід: овочевий суп з томатів з цибулею, зеленою квасолею і зеленню, порція курчати на грилі з овочами.
Вечеря: овочевий суп, овочеве рагу з м'ясом або порція риби на грилі з овочевим салатом.
Різноманітність страв не обмежується однією гречаною кашею, як багато хто думає.
Основні страви при діабеті
- Овочеві супи на слабкому м'ясному відварі необхідні не частіше 1-2 разів на тиждень.
- М'ясні страви з яловичини, телятини, м'ясо птиці, кролика рекомендуються у відвареному і заливному вигляді.
- Необхідні нежирні сорти риби, приготованої на пару або у відвареному вигляді – судак, тріска, сазан, щука.
- Овочеві страви – кабачки, капуста, редис, огірки. Вживання картоплі, моркви, буряка необхідно обмежити до 200 г в день. Щоденна норма споживання сирих чи приготовлених овочів не може перевищувати 1 кг
- В якості прянощів, вирішуються негострі соуси на молоці або овочевому відварі.
Діабетикам не рекомендується змішувати багато продукти. Здорове і лікувальне харчування полягає у вживанні однієї страви, але ситного і правильно приготовленого.
Перш ніж приступати до самостійного лікування та дотримання дієти, необхідна консультація лікаря.