Замінники цукру при цукровому діабеті : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Замінники цукру при цукровому діабеті

 

Одним з основних правил харчування при цукровому діабеті є виключення з раціону цукру і цукровмісних продуктів. Як це ні сумно, солодкі страви і напої людям з цукровим діабетом заборонені, оскільки вони підвищують рівень глюкози в крові, в результаті чого виникає гіперглікемія, що призводить до порушення обміну речовин і поступового ураження практично всіх функціональних систем організму.

Відмовитися від солодкого вельми складно, адже солодощі ми любимо з дитинства. Але на щастя, у наш час вже існує альтернатива цукру – цукрозамінники. Замінники цукру - підсолоджують речовини, мають приємний солодкий смак, наближений до цукру, і використовуються для підсолоджування харчових продуктів і напоїв. На відміну від цукру, цукрозамінники не впливають (або незначно впливають) на вуглеводний обмін та рівень цукру в крові.

Вживаючи цукрозамінники при діабеті необхідно враховувати ряд особливостей замінників цукру, про яких і піде мова в цій статті.

Всі цукрозамінники діляться на 2 великі групи – натуральні і штучні.

Натуральні замінники цукру при діабеті

Натуральні цукрозамінники - речовини, виділені з природного сировини або отримані штучно, але зустрічаються в природі. Найбільш часто вживаються фруктоза, ксиліт, сорбіт, стевіозид. Всі натуральні цукрозамінники – калорійні, тобто мають енергетичну цінність, а значить, можуть впливати на рівень глюкози в крові. Але! натуральні цукрозамінники засвоюються організмом набагато повільніше, ніж цукор і при помірному споживанні не призводять до вираженої гіперглікемії. Тому в невеликих дозах натуральні цукрозамінники можна до споживання при цукровому діабеті.

Натуральні цукрозамінники (за винятком стевиозида) менш солодкі, ніж цукор, що необхідно враховувати при розрахунку їх споживання. Добова норма споживання натуральних цукрозамінників – не більше 30-50 р. При перевищенні добової норми можливі побічні дії: підвищення цукру в крові, а також розлади ШКТ, оскільки деякі замінники цукру (сорбіт, ксиліт) мають яскраво виражений послаблюючий ефект.

Натуральні цукрозамінники широко використовується при виробництві спеціальних продуктів харчування для діабетиків: діабетичні печиво, вафлі, галети, пряники, цукерки, цукерки та інші солодощі на фруктозі, сорбіті, стевії. Практично в будь-якому магазині чи супермаркеті Ви зможете знайти спеціалізовані діабетичні полиці і відділи з продукцією для людей з цукровим діабетом. Головне – не захоплюватися, адже такі продукти хоч і не містять цукор, але все ж у великих кількостях можуть підвищувати рівень глюкози в крові, тому дуже важливим є самоконтроль і правильний розрахунок добової норми споживання продуктів на цукрозамінники.

Штучні підсолоджувачі при діабеті

Штучні (хімічні) підсолоджувачі - речовини, отримані штучно. Найбільш відомі такі замінники цукру аспартам, ацесульфам К, сахарин, цикламат.

Штучні цукрозамінники не володіють енергетичною цінністю, повністю виводяться з організму, не впливають на рівень глюкози в крові, у зв'язку з ніж рекомендовані для людей, страждаючих цукровим діабетом. Штучні цукрозамінники в десятки і навіть в сотні разів солодше цукру, тому для підсолоджування продуктів потрібні дуже малі їх дози.

Як правило, штучні цукрозамінники випускаються у вигляді таблеток. 1 таблетка по солодощі замінює 1 ложку цукру. Штучні цукрозамінники протипоказані при захворюванні на фенілкетонурію.

Стевія і сукралоза - вибір дієтологів і энодкринологов при діабеті

В даний час найбільш перспективними цукрозамінниками, які не мають протипоказань та побічних ефектів є сукралоза і стевія (стевіозид).

Сукралоза - безпечний підсолоджувач останнього покоління, одержуваний із звичайного цукру, який проходить спеціальну обробку. Завдяки цьому знижується калорійність, здатність впливати на рівень глюкози крові.

Проведені повномасштабні епідеміологічні дослідження сукралозы показали, що вона не має канцерогенної, мутагенної або нейротоксическим ефектами. Сукралоза не засвоюється організмом, не впливає на вуглеводний обмін, тому її можуть вживати люди з цукровим діабетом.

Стевія - екстракт листя рослини стевії, або як її ще часто називають - «медової трави», за солодощі перевершує звичний нам цукор в більш ніж 300 разів. Крім природного солодощі стевія володіє безліччю лікувальних властивостей: зменшує рівень глюкози в крові, знижує холестерин, покращує обмін речовин, зміцнює імунітет, уповільнює процеси старіння.

Стевія – калорійний цукрозамінник, але оскільки вона в сотні разів солодше цукру, то денна норма стевиозида містить дуже мало калорій, тому сміливо може бути використана при цукровому діабеті.

Сукралоза і стевія вже по достоїнству оцінені мільйонами людей по всьому світу і рекомендовані дієтологами і ендокринологами у якості замінників цукру при цукровому діабеті і зайвій вазі.

Таким чином, завдяки використанню замінників цукру, діабетики можуть побалувати себе солодощами і цілком спокійно пити солодкий чай. При правильному розрахунку і дотриманні добової норми споживання цукрозамінників діабетикам можна вести цілком повноцінне життя навіть при цукровому діабеті.


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі