Складання плану харчування при діабеті : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

Складання плану харчування при діабеті

 

На сьогоднішній день чимало фахівців-медиків справедливо вважають, що ті принципи дієтотерапії, які рекомендуються пацієнтам з цукровим діабетом, можуть стати основою здорового харчування і для більшості сучасних людей. Причому незалежно від того, є у них ті чи інші порушення вуглеводного обміну або їх немає зовсім. Таким чином, можна сміливо говорити про те, що раціональна дієтотерапія – це «здорова» звичка, яка повинна стати частиною способу життя і може бути рекомендована практично кожній людині, яка живе на нашій планеті. Індивідуальний план харчування, що розробляється для конкретної людини, має цілий ряд переваг: збалансованість по всіх основних компонентів їжі – вуглеводів, білків, жирів; враховує антропометричні показники кожного пацієнта, рівень його фізичної активності, наявність ускладнень і супутніх захворювань. Але давайте не будемо забігати вперед – про все по порядку.

Індекс маси тіла (ІМТ) – це показник, що використовується на сьогоднішній день в основному для діагностики у пацієнта дефіциту ваги або, навпаки, надлишкової маси тіла або ожиріння. Крім того, згідно з цим показником розраховується добовий калораж пацієнта. Для визначення ІМТ користуються наступною формулою: ІМТ = вага (кг) / рост2 (в метрах). Для більшої наочності наведемо простий приклад. Уявімо людину з зростанням 1,76 м і масою тіла 89 кг. Його ІМТ = 89 / (х 1,76 1,76) = 28,7.

В залежності від величини ІМТ, всіх людей можна поділити на 4 групи:

1. ІМТ менше 18 – люди з недоліком ваги. Як правило, таким пацієнтам рекомендується використовувати наступне співвідношення: на 1 кг фактичної маси тіла 25 кілокалорій на добу.

2. ІМТ 18-25. Це люди з нормальною вагою. Таким пацієнтам потрібно на 1 кг фактичної маси тіла 20 кілокалорій на добу.

3. Значення ІМТ 25-29,9 мають люди з надлишковою масою тіла. В даному випадку рекомендується обмеження до 17 ккал/кг маси тіла/добу.

4. Будь-ІМТ більше 30 відповідає ожирінню. Як правило, таким пацієнтам призначається дієта (тобто раціон харчування зі зниженим добовим вмістом калорій) до 1200-1500 ккал/добу.

Слід додати, що на сьогоднішній день ожиріння є не просто медичним діагнозом, а серйозною медико-соціальною проблемою більшості країн світу. Більше того, Всесвітня Організація охорони Здоров'я (ВООЗ) назвала ожиріння першої неінфекційною епідемією XXI століття, що зайвий раз підтверджує масштаби, серйозність і актуальність цієї проблеми для всього сучасного людства.

Отже, давайте ще раз повернемося до нашого пацієнта. Нагадаємо, його ІМТ=28,7. У відповідності з представленою классификациейего слід відносити до пацієнтам з надлишком маси тіла. Отже, його приблизний добовий калораж = 17 ккал/кг маси тіла/добу = 17 х 89&?; 1500 ккал/добу. Однак ця цифра не є кінцевою, а наші розрахунки тривають…

Коефіцієнт фізичної активності (КФА) – це показник, що враховує енерговитрати людини при складанні індивідуального плану харчування. В залежності від рівня фізичної активності всіх людей прийнято поділяти на 3 групи:

1. Люди з низьким рівнем фізичної активності – КФА 1,1. До цієї групи будуть ставитися ті, хто веде малорухливий і адинамичный спосіб життя, мають «сидячу» роботу (літні люди, більшість офісних працівників, водіїв, бухгалтерів; домогосподарки, які більшу частину часу проводять за переглядом телепередач).

2. КФА 1,3 матимуть люди з середнім рівнем фізичної активності. Як правило, це пацієнти, спеціально не займаються спортом, проте ведуть такий спосіб життя і мають таку професію, які припускають нехай і не важку, але фізичну активність (літні люди, самостійно себе обслуговують; домогосподарки, зайняті численними домашніми клопотами; вчителі, лікарі стаціонарів, перукарі, кур'єри тощо).

3. Люди, зайняті важкою фізичною працею (вантажники, двірники, професійні спортсмени, будівельники) аборегулярно (не менше 3-4 разів на тиждень) займаються спортом мають КФА 1,5. Однак тут варто обмовитися. Вид та інтенсивність фізичного навантаження також повинні оцінюватися індивідуально. Наприклад, для людини похилого віку або пацієнта з вираженим ожирінням прогулянки 3-4 рази на тиждень тривалістю по 40-45 хвилин можуть бути прирівняні до регулярних занять спортом. І, навпаки, ті ж прогулянки для молодого пацієнта, що має нормальний ІМТ, будуть недостатніми для оцінки його КФА як 1,5.

Розрахунок кінцевого добового калоражу

Після того, як Ви розрахували свої ІМТ, кількість калорій, необхідне на Ваш фактичний вагу, визначили КФА, можна підрахувати загальну кількість калорій на добу, необхідний конкретно Вам. Для цього необхідно зробити наступне: помножити отримане кількість калорій, виходячи з вашої фактичної маси тіла на КФА.

Давайте зробимо ці розрахунки для нашого вже не раз згаданого пацієнта. Він працює в магазині побутової техніки, періодично (не частіше 2 разів на місяць) відвідує басейн, в якості засобу пересування частіше використовують громадський транспорт. Думаємо, ви погодитеся, якщо ми оцінимо його КФА як 1,3. Таким чином, загальний добовий калораж = 1500 х 1,3 = 1950 ккал/добу.

Розподіл кілокалорій між основними компонентами їжі

Після того, як Ви розрахували загальний добовий калораж, Вам необхідно визначити яку кількість вуглеводів, білків і жирів можна вжити протягом дня, тобто скласти індивідуальний план харчування. Для більшості людей загальний добовий калораж рекомендується розподілити між основними компонентами їжі наступним чином. На вуглеводи має припадати близько 50%, на білки – 20%, а на жири – решта 30% калорій. Виняток становлять пацієнти з діабетичною нефропатією (ураження нирок, пов'язане з цукровим діабетом). Для них процентне співвідношення основних компонентів їжі буде трохи іншим: вуглеводи – 60%, білки – 10%, жири – 30%.

Давайте подивимося, як розподіляться калорії між основними компонентами їжі у нашого пацієнта. Нагадаємо, що його добовий калораж становить 1950 ккал/добу, і нього немає діабетичного ураження нирок. Значить, у вигляді вуглеводів він може спожити 1950 х 0,5 = 975 ккал/добу, у вигляді білків 1950 х 0,2 = 390 ккал/добу, а у вигляді жирів 1950 х 0,3 = 585 ккал/добу.

Наступним етапом залишення індивідуального плану харчування є «перерахунок» кілокалорій на вуглеводні (хлібні), білкові та жирові одиниці і їх розподіл між основними прийомами їжі.


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі