Харчування : Український Діабетичний Союз
  • 14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

    14 листопада всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

  • Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

    Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей з цукровим діабетом

  • Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

    Цукровий діабет - треба дати дітям шанс

  • Тренинг по профилактике сахарного диабета

    Тренинг по профилактике сахарного диабета

 

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету 2 типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування, а то і зовсім обійтися без нього. Тому питання як правильно харчуватися при діабеті хвилює більшість хворих.

Продукти, що містять прості вуглеводи, діабетикам не рекомендується вживати, однак це обмеження пов'язане не з високим вмістом цукру в продукті, а з тим, що в ньому міститься "миттєвий" цукор, дуже швидко підвищує рівень глюкози в крові.

Це цукор, мед, варення і джеми, цукерки, здоба та інші солодощі, солодкі фрукти і ягоди: виноград, банани, родзинки, фініки.

Нерідко зустрічаються навіть рекомендації повністю виключити ці продукти з раціону, але це дійсно необхідно лише при важкій формі діабету. При легкій же і середній формі діабету 2 типу, за умови регулярного контролю рівня цукру в крові, вживання невеликої кількості цукру і солодощів цілком допустимо.

У результаті ряду досліджень було встановлено, що прогресування цукрового діабету великий внесок вносить підвищений вміст жирів у крові. Тому обмеження вживання жирної їжі в дієті при діабеті не менш важливо, ніж обмеження солодощів.

Загальна кількість жирів, уживаних у вільному вигляді і для приготування їжі (вершкове і рослинне масло, сало, кулінарні жири), не повинно перевищувати 40 грам на день, також необхідно максимально обмежити у своєму харчуванні інші продукти, що містять велику кількість жиру (жирне м'ясо, сосиски, сардельки, ковбаси, сири, сметана, майонез).

Дієта при цукровому діабеті 2 типу обмежує до мінімуму, або зовсім виключає смажені, гострі, солоні, пряні і копчені страви, консерви, перець, гірчицю, алкогольні напої.

І вже зовсім кепські для страждаючих діабетом продукти, що містять одночасно багато жирів і вуглеводів: шоколад, вершкове морозиво, кремові тістечка і торти... Ось їх краще виключити з раціону повністю.

Рекомендоване харчування при цукровому діабеті 2 типу

Продукти харчування, дозволені при цукровому діабеті типу 2:

  • Хліб - до 200 грам в день, переважно житнього або спеціальний діабетичний.

Чому рекомендується житній хліб? Якщо ми їмо чорний хліб, цукор починає підвищуватися через 20-30 хв, і це підвищення плавне, так як чорний хліб довше переробляється в шлунку і кишечнику - приблизно два-три години. Таким чином, житній хліб - типовий продукт з "повільним" цукром.
Якщо ж ми вжили шматок булки, всмоктування почнеться через 10-15 хв, піде швидше, і цукор в крові буде підніматися різко.

  • Супи, переважно овочеві. Супи, приготовані на слабкому м'ясному або рибному бульйоні, можна вживати не частіше двох разів на тиждень.
  • Нежирне м'ясо, птицю (до 100 грам в день) або рибу (до 150 грам на день) у відварному або заливному вигляді.
  • Страви і гарніри з круп, бобових, макаронних виробів можна дозволити собі зрідка, в невеликій кількості, зменшуючи в ці дні споживання хліба. З круп краще вживати вівсяну і гречану, допустимі також пшоняна, перлова, рисова крупи. А ось манку краще виключити.

Каші з гречки, пшона і вівсянки можна порівняти по швидкості всмоктування з чорним хлібом, тобто містять "повільний" цукор. Манна ж каша майже не містить клітковини, всмоктування йде занадто швидко.

  • Овочі та зелень. Картоплю, буряк, моркву рекомендується вживати не більше 200 грамів на день. А ось інші овочі (капусту, салат, редис, огірки, кабачки, помідори) і зелень (крім пряної) можна вживати практично без обмежень у сирому і вареному вигляді, зрідка - в печеному.
  • Яйця - не більше 2 штук в день: некруто, у вигляді омлету або використовуючи при приготуванні інших страв.
  • Фрукти і ягоди кислих і кисло-солодких сортів (яблука антонівку, апельсини, лимони, журавлину, червону смородину...) - до 200-300 грам в день.
  • Молоко включається в дієти при цукровому діабеті з дозволу лікаря. Кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, несолодкий йогурт) - 1-2 склянки в день. Сир, сметану, вершки - зрідка і по чуть-чуть.
  • Сир при цукровому діабеті рекомендується вживати щодня, до 100-200 грам в день в натуральному вигляді або у вигляді сирників, сирників, пудингів, запіканок.

Сир, а також вівсяна і гречана каші, висівки, шипшина покращують жировий обмін і нормалізують функцію печінки, перешкоджають жировим змін печінки. Ці продукти рекомендується включати в раціон харчування при цукровому діабеті.

  • Напої. Можна зелений або чорний чай, можна з молоком, неміцна кава, томатний сік, соки з ягід і фруктів кислих сортів (соки рекомендується розводити водою наполовину).

При складанні меню для діабетиків 2 типу, які отримують інсулін, слід підраховувати кількість вуглеводів у своїй їжі. Для цього існує система хлібних одиниць (ХЕ). За 1 ХЕ приймається кількість продукту харчування, що містить 10-12 г вуглеводів.
За один прийом їжі не рекомендується з'їдати більше 7 хлібних одиниць.

Приблизну кількість продукту на 1ХЕ:

Хліб - 1 шматочок
Борошно - 1 ст. ложка
Макарони - 1,5 ст. ложки
Варена крупа - 2 ст. ложки з гіркою
Боби сушені - 1 ст. ложка
Боби варені - 3 ст. ложки

Молоко - 1 стакан
Цукровий пісок - 1 ст. ложка
Цукор-рафінад - 2,5 шматочка

Картопля - 1 шт. завбільшки з велике яйце
Морква - 3шт.
Буряк - 1шт.

Виноград - 3 ягідки
Грейпфрут - 0,5 шт
Банан - 0,5 шт.
Кукурудза - 0, 5 шт
Яблука
Груша - 1шт.
Персик - 1шт.
Апельсин - 1шт.
Хурма - 1шт.
Кавун - 1шт.
Диня - 1шт.
Мандарини - 3 шт.
Абрикоси - 3 шт.
Сливи - 3 шт.
Черешня - жменя
Вишня - жменя
Полуниця - жменя
Малина - жменя
Смородина - жменя

Виноградний сік - 1/3 ст.
Яблучний сік - 1/3 ст.
Квас - 1ст.
Пиво - 1 склянка

При діабеті рекомендується дотримуватися принципів дрібного харчування. Приймати їжу не рідше 4 разів на день, а краще - 5-6 разів, в один і той же час.

Продукти харчування при цукровому діабеті повинні бути багаті вітамінами, мікро - і макроелементами, вибирайте натуральну їжу. Намагайтеся максимально урізноманітнити своє харчування, адже список дозволених при діабеті продуктів зовсім не маленький.

Важливо:

Дієти при цукровому діабеті повинен рекомендувати лікар. Лише ваш лікар, знаючи історію хвороби, бачачи результати аналізів і ваш нинішній стан, може правильно оцінити ситуацію і дати рекомендації по живленню, які найбільше підходять саме вам і саме зараз.
Вищенаведені рекомендації призначені для ознайомлення.


Register

Діабет не є перешкодою для занять спортом. Навпаки, для пацієнтів з нестачею інсуліну спорт дозволяє підвищити сприйнятливість до інсуліну.

Читати далі
Young Leaders Program

Правильно підібравши дієту при діабеті, при легкій (а нерідко і при середньої тяжкості) формі цукрового діабету II типу можна звести до мінімуму медикаментозне лікування

Читати далі
Living with Diabetes

Изменить образ жизни и выработать новые, здоровые привычки людям с диабетом не так легко. Психологически комфортная среда – один из важных факторов поддержания здоровья

Читати далі